Gurlitt zal collectie niet vrijwillig afstaan

Cornelius Gurlitt, de man die decennialang een verzameling 'nazikunst' verborgen hield, zal zijn collectie niet vrijwillig afstaan. Zijn vader, kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt, heeft de kunstwerken in de jaren dertig en veertig op eerlijke wijze verkregen, beweert hij. Hij heeft alleen maar met de nazi's samengewerkt om 'de kunst te redden'.

BERLIJN - Dat zegt de 80-jarige in Der Spiegel. Een verslaggeefster trok vorige week een paar dagen op met de man, in wiens huis in München ruim anderhalf jaar geleden een grote collectie kunstwerken, die voor een deel uit 'roofkunst' zou bestaan, werd aangetroffen.


Gurlitt zegt dat hij 'de schilderijen mist'. Hij vindt dat de autoriteiten de werken van onder meer Picasso, Matisse, Chagall, Beckmann, Klee, Kokoschka en Liebermann moeten teruggeven. 'Nu zijn ze opgeslagen in een kelder, en ben ik alleen.'


Andere Duitse media melden dat justitie de man 'een deal' wil aanbieden. Hij wordt ontslagen van strafvervolging als hij de collectie vrijwillig afstaat. Een 'vertrouwenspersoon' gaat zeer binnenkort met hem over dit aanbod praten, aldus Die Welt.


Juristen zetten hier vraagtekens bij. Gurlitt kan hoogstens vervolgd worden voor belastingontduiking, maar die zaak is mogelijk verjaard. Hij 'erfde' de collectie van zijn moeder, die al in 1967 overleed.


Wellicht is een groot aantal van de in totaal 1.400 kunstwerken legitiem aangekocht door zijn vader, die al sinds de jaren twintig moderne kunst verzamelde. Een ander deel zou bestaan uit zogenaamde 'roofkunst'. Schilderijen die door de nazi's werden gestolen van Joden of onder dwang goedkoop werden aangekocht. Weer andere kunstwerken zijn destijds als 'entartete kunst' door de nazi's uit musea gehaald.


Gurlitt junior begrijpt niets van de ophef die er is ontstaan na de eerste berichten over de kunstvondst, nu twee weken geleden. Er bivakkeren nu permanent fotografen voor zijn huis. 'Waarom fotografen zij mij voor kranten waarin normaal alleen maar Halbweltgestalten, hedonisten, belicht worden? Ik ben toch niet Boris Becker, wat willen de mensen van mij?', klaagt hij.


De verslaggeefster begeleidt hem op een reisje naar een 'kleine stad'. Daar bezoekt de oude man, die hartproblemen heeft, zijn arts. Deze driedaagse tocht maakt hij elke drie maanden. Gurlitt, die geen televisie kijkt en internet niet gebruikt, regelt de hotelreserveringen per brief.


Op de vraag of hij wel eens 'verliefd is geweest', zegt hij: 'Ach nein'. Altijd bij zijn ouders gewoond. Zijn vader, de kunsthandelaar, stierf in 1956. Gurlitt wordt eind december 81 jaar. 'Er zijn mensen die op hun 97ste nog bergen beklimmen, maar ik word niet zo oud.' Dan: 'Ze hadden kunnen wachten tot ik dood zou zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden