Gurlitt had nog meer kunst

MICHIEL KRUIJT

AMSTERDAM - Cornelius Gurlitt, in wiens appartement in München bij toeval 1.400 kunstwerken waren gevonden, blijkt ook nog een verzameling te hebben gehad in zijn buitenhuis in het Oostenrijkse Salzburg. Het gaat om ongeveer zestig kunstwerken, van onder meer Claude Monet, Pierre-August Renoir en Pablo Picasso.

Dit werd dinsdag bekend gemaakt door de pr-functionaris die door Gurlitts zaakwaarnemer is aangesteld. Gurlitt, zoon van een kunsthandelaar uit de nazi-tijd, werd vlak voor Kerst onder curatele gesteld op verzoek van artsen. De collectie in Salzburg is in veiligheid gebracht om diefstal te voorkomen, aldus de woordvoerder.

Hij maakte ook bekend dat de circa zestig kunstwerken door experts zijn onderzocht om te bezien of het om nazi-roofkunst gaat. Dat is op basis van 'een voorlopige inschatting' niet het geval, aldus de zegsman. Onduidelijk is wie deze experts zijn. Volgens de autoriteiten bevinden zich onder de 1.400 in München aangetroffen kunstwerken bijna zeshonderd exemplaren die mogelijk roofkunst zijn en een kleine vierhonderd werken die Entartete Kunst werd genoemd, kunst die door de nazi's in beslag werd genomen. Cornelius Gurlitt is de zoon van Hildebrand Gurlitt, een in 1956 overleden Duitse kunsthandelaar die zaken deed met de nazi's.

Over het tweede huis van Gurlitt in Salzburg ging al langer het gerucht dat ook daar kunst zou liggen. Duitse media hadden al over deze vervallen woning geschreven. Gurlitt is een Oostenrijker die in München woonde sinds hij daar een appartement van zijn moeder had geërfd. Zijn huis in Salzburg zou hij volgens buurtbewoners weinig hebben bezocht.

Ook was in media gemeld dat een verzoek tot huiszoeking van Duitsland aan Oostenrijk zou zijn geweigerd. Gurlitt werd verdacht van belastingontduiking, toen de autoriteiten zijn appartement in München doorzochten en de kunstwerken vonden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden