Gümüs vertrekt zonder gemor, maar komt terug

Zo dramatisch als in 1997 was de uitzetting van Zekeriya Gümüs vrijdag niet. Vrienden weten dat hij blijft terugkomen om uiteindelijk een officiële status te kunnen bemachtigen....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Gümüs was begin november met zijn vrouw op Schiphol geland. Op een toeristenvisum zou het echtpaar drie maanden lang oude vrienden en kennissen bezoeken. Uiterlijk 12 februari zouden ze naar Karaman terugreizen.

Het weerzien met Nederland bevalt goed. Bovendien is Gümüs' vrouw Esme ziek. Waarom niet blijven? Een dag voor het verstrijken van het visum, vraagt Gümüs bij de Immigratiedienst een vergunning tot voorlopig verblijf.

Een week later worden ze door de Vreemdelingenpolitie in het Brabantse Oosterhout opgepakt. Gümüs zou illegaal in een naai-atelier werken. Hij en zijn vrouw zouden illegaal in Nederland verblijven.

En het verzoek tot voorlopig verblijf? Dat had Gümüs in Turkije moeten indienen. Ze worden vastgezet om ze terug te sturen naar Turkije. Regels zijn regels.

De protesten blijven uit. Als Gümüs vrijdagmiddag 'vrijwillig' vertrekt, zijn op Schiphol slechts een handvol bekenden.

Hoe anders dan in het najaar van 1997. Toen gans het volk treurde om het afscheid van hun favoriete 'witte illegaal'. Een maand eerder had staatssecretaris Schmitz van Justitie besloten dat de Amsterdamse kleermaker met vrouw Esme en zijn twee kinderen Ramazan en Samet uitgezet moesten worden. Gümüs kon als illegaal niet aantonen dat hij zes jaar wit had gewerkt.

Zijn vertrek leidde tot hevige verontwaardiging. Gümüs was een nette man. Hij had jarenlang belasting betaald. Zelfs de burgemeester van Amsterdam drong aan op een verblijfsstatus.

De regels waren echter onverbiddelijk: het arbeidsverleden was te kort. Op 3 oktober 1997 vertrok de kleermaker met zijn gezin naar een onzeker bestaan in Turkije.

Tot Abraham van Leeuwen, de zogeheten Prins van Lignac, Gümüs 100 duizend gulden schonk. Daarmee begon hij een kledingzaak, maar die ging korte tijd later failliet. Ook een avontuur als gastheer van een appartementencomplex van reisorganisatie Neckermann in Alanya liep uit op een teleurstelling. In 2002 keerde Gümüs terug naar Karaman waar hij weer in de textiel ging werken.

Intussen maakte hij er geen geheim van terug naar Nederland te willen. Achter de schermen gaven twee Amsterdamse ex-burgemeesters hem morele steun. Maar Gümüs wil een status. Daarom was hij hier, weten intimi. Keert hij binnenkort weer terug. En hoopt hij eindelijk op goede regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden