Gulf War 2: kies nu uw eigen Saddam-kloon

Gaan humor en oorlog samen?..

Peter van Ammelrooy

Moeizaam, afgaande op de hatelijke boodschappen die Dermot O'Connor uit Californië ontvangt. De van oorsprong Ierse ontwerper krijgt elke dag zo'n 20 duizend bezoekers op zijn website (www.idleworm.com). Die zijn niet allemaal te spreken over de wijze waarop hij de oorlog in Irak ridiculiseert.

Onder de titel Gulf War 2 heeft O'Connor een online spel gemaakt dat de meest waarschijnlijke uitkomst van de strijd verbeeld - in Irak, en de rest van het Midden-Oosten. 'Berekend op basis van uitgekiende algoritmes en een analyse van historische voortekenen is de accuratesse 99,0 procent', grapt de Ier.

In Gulf War 2 neemt de speler de rol op zich van president George W. Bush. Deze wordt gebrieft door zijn adviseurs - van veiligheidsadviseur Condoleeza Rice ('Ik leg u alles uit over die enge landen met gekke namen') tot Donald Rumsfeld van Defensie.

De val van Saddam Hussein blijkt een eitje. Daarna wordt het gecompliceerder. Bush moet een nieuwe leider voor Irak kiezen en zijn keuze is beperkt tot drie Saddam-klonen die allen iets op hun kerfstok hebben.

De situatie loopt al snel uit de hand. Iran ziet zijn kans schoon om Iraaks grondgebied te veroveren, in Pakistan werpen moslims de regering omver en in Afghanistan herrijzen de Taliban. Er vallen raketten met chemische en nucleaire ladingen op Israël en in Saoedi-Arabië wordt de koninklijke familie verdreven.

O'Connor maakte het spel nog voor de Amerikaans-Britse coalitie de Iraakse grens overstak. Tot dusver heeft de ontwerper het alleen wat anti-westerse protesten betreft bij het rechte eind gehad. Hoewel zijn worst case scenario zich nog niet heeft voltrokken, ziet O'Connor niet hoe de Verenigde Staten kunnen ingrijpen zonder er een rommeltje van te maken. 'Deze oorlog is alle risico's niet waard.'

Een deel van de bezoekers is het duidelijk niet met de Ier eens. O'Connor plaatst regelmatig reacties die hij per e-mail krijgt. 'U heeft nog een deel vergeten in uw spel', schrijft Thomas McAnear. 'Daarin verdelgt Israël alle tegenstanders en stoomt op naar de Eufraat. In de VS worden mensen zoals u aangeklaagd wegens hoogverraad en doodgeschoten.'

O'Connor blijft er de humor van inzien. Hij heeft deze week petite ecoliers (scholiertjes) gekocht, 'uit solidariteit met Frankrijk'. Dat land heeft de woede van veel Amerikanen gewekt met zijn verzet tegen de oorlog. O'Connor: 'Het schijnt dat veel mensen geen french fries meer eten. Dat moet een verwoestend effect hebben op die arme president Chirac.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden