'Gülenschool' Zaandam en ouders proberen toch gesprek

Vier ouders en de vermeende Gülen-basisschool De Roos in Zaandam, die vrijdag tegenover elkaar stonden bij de rechter, gaan alsnog met elkaar praten. De uitspraak van het kort geding dat tussen hen speelt, wordt gedaan als beide partijen er niet uit komen. Die is dan uiterlijk op vrijdag 16 september.

Islamitische Basisschool De Roos Beeld anp

Uitgangspunt van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen. De rechter in Haarlem boog zich vrijdag over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat de ouders per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting zelf ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling wil dat alle WhatsApp-groepen, Facebook-groepen en alle eventuele andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. Ook wil SIOZ dat de rechter de ouders een dwangsom oplegt.

Uitschrijvingen

Veel ouders hebben hun kinderen weggehaald bij de vermeende Turkse Gülen-basisscholen. De afgelopen weken schreven 151 van de 411 leerlingen van De Roos zich uit. De school krijgt voor de vertrokken leerlingen geen geld meer, waardoor een mogelijk faillissement dreigt, aldus SIOZ.

De gedagvaarde ouders, vier moeders, haalden als eerste hun kinderen van de school en zouden andere ouders met kinderen op De Roos via een WhatsApp-groep hebben opgeroepen hetzelfde te doen. De school zou gelieerd zijn aan Fethullah Gülen, de omstreden prediker die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup.

Volgens de advocaat van de school verspreidden de ouders teksten als: 'ik zou mijn kind niet op een school van landverraders willen hebben'. Negen personeelsleden hebben uit angst de school verlaten. Er is sprake van bedreiging en het personeel loopt mogelijk gevaar, omdat ze als Gülen-aanhanger worden bestempeld, zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, vrijdag tijdens een kort geding.

De advocaat van de vier moeders stelt dat zij hun kinderen van de school haalden omdat ze het gevoel hebben dat de kinderen daar niet meer veilig zijn. Hij ontkent dat ze andere ouders onder druk hebben gezet hun voorbeeld te volgen.

Lees ook

Alles wat je nu moet weten over de Gülenbeweging (+).

Turkse twisten sluipen het Nederlandse klaslokaal in. Honderden leerlingen zoeken een nieuwe school (+).

Twee lange armen in gevecht op een schoolplein. De column van Aleid Truijens (+).

Reportage: Rustige eerste schooldag op 'Gülenscholen' (+).

Zwarte lijst

Basisschool De Roos, die ook voorkomt op een zwarte lijst met Gülenorganisaties die deze week werd verspreid door het Turkse staatspersbureau Anadolu, heeft altijd ontkend banden te hebben met Gülen. 'Wij zijn een Nederlandse school op islamitische grondslag die open staat voor alle kinderen, ongeacht hun sociale, politieke en religieuze achtergrond', aldus een in juli uitgegeven persbericht.

Ook andere scholen op de lijst zeggen eensgezind dat 'Gülenscholen' niet bestaan. Op gevels en websites van de scholen komt de naam Gülen niet voor. Volgens de Leidse hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher is dat echter niet verbazingwekkend. 'Het past bij de werkwijze van de Gülenbeweging', zei hij eerder tegen de Volkskrant. 'Op papier zijn de organisaties die ze oprichten neutraal, maar de centrale posities worden bezet door volgers van Gülen. Die vormen samen een weinig transparant netwerk.'

175 aangiftes om Turkse spanningen

Bij de Nationale Politie zijn in totaal 175 aangiftes binnengekomen in verband met de spanningen in de Turkse gemeenschap, heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Volgens Rutte lag de piek in juli, vlak na de mislukte coup van 15 juli in Turkije. De afgelopen weken kwamen er minder aangiftes binnen. Rutte liet weten dat in de ministerraad opnieuw is gesproken over de onrust in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Er zijn geen bewijzen voor directe inmenging van de Turkse regering in ons land, voegde de premier eraan toe. Het kabinet let daar wel scherp op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.