Guldens uit bloempotten moeten omgezet in euro's

Nederlanders hebben ruim 5,6 miljard gulden in contanten thuis opgepot. Dit belooft lange rijen als na 1 januari 2002 iedereen tegelijk bij de bank honderden guldens per huishouden wil omwisselen in euro's....

Sheila Sitalsing

Nederlanders zijn oppotters: 30 procent vindt het 'een goed idee' om contant geld achter de hand te houden, voor je weet maar nooit. Eenderde van de ondervraagden brengt contanten pas naar de bank als het bedrag 250 tot 500 gulden beloopt. Het kan driester: 8 procent heeft thuis meer dan 2000 gulden cash.

Waar? In de kelder of op zolder (bij 22 procent van de respondenten), in de vriezer (14 procent) of op klassiek-beruchte plekken als in een bloempot in de tuin en in de kledingkast (10 procent).

Adviezen om contant geld te lozen en met pinpas te betalen, vinden geen gehoor. Nederlanders vrezen lange rijen bij de bank namelijk niet, zo vertelden ze de enquêteurs.

Euro's voor ongeboren kind

In de strijd om de vakantiemunten hebben twee liefdadigheidsinstellingen een voorlopige koppositie verworven. Zowel de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (van de 'Ongewenst zwanger. . . wat nu?'-affiche waarop een jonge vrouw zorgelijk voor zich uit blikt) als de christelijke hulporganisatie Woord en Daad (die armoede bestrijdt 'vanuit Bijbelse opdracht'), heeft de achterban in groten getale naar de elektronische stembus weten te lokken. Daarmee verzekeren zij zich van extra opbrengsten uit de actie Coins for Care.

Beide organisaties staan bovenaan een lijst met 121 charitatieve instellingen, die meedelen in de opbrengsten van Coins for Care. Coins for Care haalt in winkels overgebleven vakantiemunten op uit elf Europese landen die meedoen met de euro.

Van de opbrengst uit de winkelactie gaat 75 procent naar de 121 goede doelen. Om het spannend te houden, kan iedereen via www.coinsforcare.nl op zijn favoriete goede doel stemmen. De goede doelen worden op basis van de voorkeursstemmen in clubjes van tien ingedeeld: de eerste tien krijgen het meest uit de pot, de volgende tien iets minder .

Fraudegevoelig? De website meldt dat iedereen maar één keer mag stemmen. Volgens Coins for Care worden meer stemmen die via één e-mailadres binnenkomen, automatsich gewist. Daarnaast worden hotmailadressen die veel op elkaar lijken 'zoals Jantje1 en Jantje2' eruit gevist.

Wie geen stemmen krijgt, krijgt toch geld. Een hele opluchting voor Assistance Healthcare Albania en al die andere goede doelen wier achterban internet nog niet heeft gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden