Gül nieuwe president Turkije

Abdullah Gül is de nieuwe president van Turkije. De minister van Buitenlandse Zaken werd dinsdag zoals verwacht door het parlement gekozen tot opvolger van Ahmet Necdet Sezer, die de afgelopen zeven jaar het presidentiële paleis bewoonde....

Van onze verslaggever Eric Outshoorn

Voor zijn benoeming had Gül drie kiesronden nodig. De eerste ronden moest hij tweederde van het aantal stemmen krijgen, maar die pogingen strandden op de oppositie die tegenstemde. Voor de derde kiesronde was een gewone meerderheid afdoende, Gül kreeg gisteren 339 van de 550 stemmen.

Dat houdt in dat slechts twee leden van zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) tegenstemden. De AKP heeft sinds de klinkende zege bij de parlementsverkiezingen van juli een riante meerderheid van 341 zetels.

Ofschoon in Turkije het presidentschap voornamelijk een ceremoniële functie betreft, kan de president wel degelijk invloed uitoefenen op de politieke gang van zaken. Hij kan wetsvoorstellen blokkeren door het contraseign te weigeren en de president benoemt leden van belangrijke instituties.

Het seculiere establishment vertrouwt de AKP van Gül en premier Tayyip Erdogan niet. Het verdenkt beiden ervan van Turkije een theocratie te willen maken met de sharia als richtsnoer.

Gül zelf heeft zijn best gedaan de samenleving ervan te overtuigen dat hij een prima president zal zijn. Niet alleen van zijn eigen achterban, maar van alle Turken.

Toen Gül zich in april kandidaat stelde stuitte dat op zoveel verzet van het establishment dat een politieke crisis ontstond. De machtige strijdkrachten lieten weten grote bezwaren te hebben tegen een president die wortels heeft in de politieke islam. Premier Erdogan voelde zich gedwongen Güls kandidatuur in te trekken en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden