Guinee officieel ebola-vrij

Guinee is vandaag officieel ebola-vrij verklaard, meldt de Wereld Gezondheid Organisatie. Het virus eiste meer dan 2.500 doden in het West Afrikaanse land. Liberia is nu het laatste land dat nog niet ebola-vrij verklaard mag worden.

Redactie
Artsen laten Noubia zien, de laatste ebolapatient van Genee, nadat het meisje het ziekenhuis in de hoofdstad Conakry mocht verlaten Beeld anp
Artsen laten Noubia zien, de laatste ebolapatient van Genee, nadat het meisje het ziekenhuis in de hoofdstad Conakry mocht verlatenBeeld anp

Inwoners van de hoofdstad, Conakry, ontvingen de verklaring met een mix van emoties, vanwege het aantal doden en de economische schade die het virus heeft aangericht. Ook het feit dat veel kinderen tijdens de uitbraak niet naar school konden zorgt niet voor blije gezichten.

'Verscheidene van mijn familieleden zijn aan het virus overleden. Deze situatie heeft ons laten zien hoezeer we hebben moeten vechten voor de mensen die het virus hebben overleefd', zegt Fanta Oulen Camara(26), die werkt voor Artsen Zonder Grenzen België.

'Het moeilijkste was dat mensen me niet met open armen ontvingen, nadat ik gezond werd verklaard. Veel mensen die me normaal gesproken steunden hebben me in de steek gelaten. Zelfs de school waar ik werkte liet me vallen, dat was heel moeilijk', zegt Camara die het ebola virus in maart 2014 kreeg.

Ebola lost weefsel van de samenleving op

Afstand houden en elkaar niet aanraken: de maatregelen tegen de verspreiding van het dodelijke ebolavirus zijn zo wezensvreemd voor Afrika dat ze het zwaarst getroffen land Liberia volledig ontwrichten, blijkt bij een bezoek aan hoofdstad Monrovia. In september trok onze Afrika-correspondent Kees Broere naar Liberia, een land verscheurd door de ziekte ebola. Hij schreef er voor de Volkskrant, en maakte met Marco Prins reportages voor het NOS-journaal en Nieuwsuur. Hij is genomineerd voor al zijn verslaggeving vanuit het getroffen gebied. Lees hier het hele artikel.

Laatste patient

Ebola zorgde ervoor dat 6.200 kinderen in Guinee wees werden. In het land waren in het totaal 3.800 mensen besmet met ebola. Over de hele wereld waren dat 28.600 mensen, waarvan 11.300 stierven. Bijna alle gevallen van ebola waren in Guinee en buurlanden Liberia en Sierra Leone.

Een land wordt na 42 dagen na de ontdekking of dood van de laatste patiënt met het virus officieel ebola-vrij verklaard. De laatste persoon met ebola die het ziekenhuis in Guinee mocht verlaten was een baby van een maand oud. Het meisje Nubia is waarschijnlijk de eerste baby die overleeft na geboren te zijn bij een besmette moeder.

Het virus heeft in Liberia meer dan 4.800 slachtoffers gemaakt, maar als alles volgens plan verloopt is het land in januari echt virusvrij. Liberia werd al eerder, in mei en september, virusvrij verklaard, maar er kwamen steeds weer nieuwe patiënten.

De epidemie in Sierra Leone is in november officieel beëindigd.

Een Liberische man en zijn zoon laten een certificaat zien waarop staat dat ze ebola-vrij zijn, 03 December 2015. Minder dan drie maanden nadat het land ebola-vrij werd verklaard kwamen er drie nieuwe ebolagevallen bij. Beeld anp
Een Liberische man en zijn zoon laten een certificaat zien waarop staat dat ze ebola-vrij zijn, 03 December 2015. Minder dan drie maanden nadat het land ebola-vrij werd verklaard kwamen er drie nieuwe ebolagevallen bij.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden