GUILLERMO CELANO

De beste jazzcomponisten scheppen ter plekke de mooiste muziek.

TIM SPRANGERS

JAZZ

Compositieopdracht North Sea Jazz Guillermo Celano

Rotterdam, LantarenVenster, 9/7. 12/7 in Bimhuis, Amsterdam en 13/7 op NSJ Rotterdam (18.00, Yenisei)

Opvallend gegeven als je de laatste winnaars van de North Sea Jazz Compositieopdracht bekijkt: het vermogen om te improviseren is minstens zo belangrijk als het compositietalent. Prijswinnaars van de afgelopen vijf jaar Jorrit Dijkstra (saxofoon/lyricon), Tobias Klein (saxofoon/klarinet), Dirk Bruinsma (saxofoon/bas), Bram Stadhouders (gitaar) en, in 2013, gitarist Guillermo Celano hebben grote affiniteit met musiceren in het moment.

Onderwerp een deskundige jury aan een blinde test (dus zonder informatie over de te beoordelen muziek), vraag ze de interessantste composities aan te wijzen en ze kiezen voor boeiende improvisatoren. Eens te meer blijkt dan: creativiteit ontwikkelt een jazzmuzikant niet (alleen) achter de tekentafel, maar vooral door de in het moment gegeven inspiratie en interactie.

Gitarist Celano (1977), de winnaar dit jaar, is een Argentijn, maar opereert al bijna vijftien jaar vanuit Amsterdam. Een bescheiden jongen, betrokken bij tal van projecten, die nooit echt op de voorgrond treedt. Zo speelt en schrijft hij ook. Celano heeft een fijnzinnige, zingende gitaarklank en zijn composities schitteren in hun vriendelijkheid.

Zijn tien jaar oude band met drummer Marcos Baggiani veranderde onlangs van samenstelling. Nieuw zijn bassist Clemens van der Feen en de Belgische rietblazer Joachim Badenhorst. Het blijkt in LantarenVenster, tijdens de try-out voor de compositieopdracht, een gouden combinatie.

Celano schrijft strak. In de meeste stukken is wel een rare brug, break, melodische eigenaardigheid, ritmische vertraging of versnelling opgenomen, waardoor zijn bandleden goed bij de les moeten blijven. Maar tegelijk huist een ongelooflijke vrijheid in de composities, waarbij de gitarist goed aanvoelt dat zijn muzikanten zich op eigengereide en intrigerende wijze willen en kunnen uiten. Die spanning houdt je op het puntje van je stoel.

Joachim Badenhorst spreekt hierin het meest aan. Een erg fijne muzikant, één met zijn instrument en met een onbegrensde ambitie op avontuur te gaan. Zijn mooie dubbeltonen op de tenorsax. Maar ook het samenspel van basklarinet met synchrone strijklijnen van de contrabas, of juist omzwervende klanken van Celano's gitaar. Ook het vrije duet met drummer Baggiani is van grote schoonheid.

Dit spel tussen improvisatie en afgemeten compositie is niet makkelijk en klinkt af en toe nog stroef. Maar door de vele speeluren deze dagen zal het kwartet steeds geolieder musiceren.

Even leek het erop dat de Compositieopdracht zou worden geschrapt, met het wegvallen van medeorganiator Muziek Centrum Nederland. Gelukkig heeft North Sea Jazz de prijs in stand gehouden. Het is een mooie traditie, die altijd leidt tot mooie muziek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden