Gsm en oogkanker in verband gebracht

Duitse onderzoekers denken een verband te hebben gevonden tussen een bepaalde soort oogkanker en het gebruik van gsm's. Dit melden ze in het januari-nummer van het Amerikaanse vaktijdschrift Epidemiology....

Andreas Stang en collega's van de medische faculteit van de universiteit van Essen hebben 118 mensen met oogkanker vergeleken met 475 mensen zonder oogkanker. Door middel van vragenlijsten hebben ze geprobeerd te achterhalen hoe groot de kans was op straling die de ondervraagde personen tijdens hun werk hadden opgelopen. In het bijzonder hebben ze gekeken naar straling in het gebied van 330 kHz tot 300 GHZ; de straling die mobiele telefoons uitzenden (900 of 1800 MHz) valt hier binnen.

Naar de gevolgen van straling van mobiele telefoons wordt al langere tijd onderzoek gedaan, maar meestal richten deze onderzoeken zich op hersenkanker. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit verband bestaat. Het Duitse onderzoek is de eerste waarbij oogkanker in dit verband beschreven wordt.

Volgens oogarts G. Luyten, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Rotterdam Dijkzigt, komt deze oogkanker tien tot dertig jaar na het ontstaan tot uiting. Aangezien mobiele telefoons pas de laatste vijf jaar intensief worden gebruikt in Nederland vraagt hij zich af of er een causaal verband is. In Nederland worden jaarlijks 100 tot 150 nieuwe gevallen van oogmelanomen geconstateerd. Dit aantal is de laatste jaren niet toegenomen.

'Mensen met deze kanker hebben bobbeltjes aan de binnenkant van het vaatvlies, waardoor ze slecht gaan zien, vaak zien ze zwarte vlekken. Voordat de symptomen zich openbaren kan de kanker al langere tijd aanwezig zijn. De oogkanker is tegenwoordig goed te bestrijden door middel van bestraling. In tegenstelling tot vroeger wordt tegenwoordig maar bij 40 procent van de gevallen het gehele oog met het gezwel verwijderd. Tot de jaren zeventig was dat 100 procent.'

Epidemioloog J. Coebergh van het Integraal Kankercentrum Zuid te Eindhoven wijst erop dat het onwaarschijnlijk is dat de mobiele telefoon de oorzaak is van deze kanker.

Volgens hem kan het wel zo zijn dat een al aanwezig beginnend kankergezwelletje door het gebruik van de gsm sneller groeit en groter wordt dan dat het zonder het gebruik van de mobiele telefoon zou zijn geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden