GS grieven PvdA en D66 met reactie op A 73

De provinciale afdelingen van de PvdA en D66 in Limburg zijn nijdig op Gedeputeerde Staten. Het provinciebestuur heeft zich tegen eerder gedane beloften in woensdagavond en donderdagmorgen negatief uitgelaten over het kabinetsbesluit om de autosnelweg A 73 op de westoever van de Maas aan te leggen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Daarbij hebben GS de suggestie gewekt te spreken namens bijna alle Limburgers, en dat is niet correct, vinden PvdA en D66. Volgens L. Imkamp, voorzitter van de D66-fractie in de gemeenteraad van Roermond, maakt de Limburgse commissaris van de koningin, baron Van Voorst tot Voorst, zich schuldig aan een grove generalisatie met de bewering dat Limburg voorstander is van het oostelijke tracé.

Volgens Imkamp gelden in Limburg dezelfde politieke verhoudingen als in de Tweede Kamer. Het CDA en de VVD zijn voor oost, PvdA en D66 voor west. In de Roermondse raad was in 1989 een kleine meerderheid voor oost, maar inmiddels zijn de voorstanders van west in de meerderheid, aldus Imkamp.

De voorzitter van de PvdA-fractie in de staten van Limburg, O. Wolfs, zegt dat de PvdA altijd voorstander is geweest van het westelijke tracé. Dat geldt ook voor de twee PvdA-gedeputeerden die destijds in GS een minderheidsstandpunt innamen. 'We hebben vorig jaar wel gezegd dat het belangrijkste is dat de weg er snel komt. Daarom hebben we aangekondigd dat we ons niet zouden verzetten wanneer het kabinet voor oost zou kiezen', aldus Wolfs.

Op hun beurt hebben GS op 10 november vorig jaar, aldus Wolfs, onder dreiging van een motie van PvdA en D66 beloofd een keuze voor west te aanvaarden. VVD-gedeputeerde Lodewijks zei toen: 'Als onverhoopt voor de westzijde wordt gekozen, zullen wij ons niet verzetten.'

Wolfs was dan ook verbaasd te horen dat Van Voorst tot Voorst nu zo heftig protesteert tegen het kabinetsbesluit. De Limburgse PvdA is gelukkig met het besluit, aldus Wolfs. 'West heeft onze voorkeur. Een groot voordeel is dat er meteen een autosnelweg komt en niet een autoweg, zoals ex-minister Maij wilde. Dat is een belangrijke verbetering'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.