Gruwelijke vondst maakt einde aan zoekactie

De lichamen van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn zondagmiddag aangetroffen in een afwateringsbuis in een sloot in een landelijk gebied bij de Utrechtse plaats Cothen. Daarmee is een einde gekomen aan een intensieve zoektocht die bijna twee weken heeft geduurd.

Redactie
Een lijkwagen rijdt weg uit het afgezette gebied. Beeld ANP
Een lijkwagen rijdt weg uit het afgezette gebied.Beeld ANP

De politie bevestigde de vondst zondagavond laat. Een wandelaar had de politie 's middags rond half drie gemeld dat hij 'iets in het water had zien drijven dat op een lichaam leek'. Toen forensisch onderzoekers op de plek poolshoogte kwamen nemen, bleken er twee lichamen te liggen.

Verdriet
De moeder werd door de politie direct op de hoogte gebracht van de ontdekking. 'Haar verdriet is onmetelijk groot', zei burgemeester Koos Janssen van Zeist zondagavond op een belegde persconferentie. De komende dagen wordt samen met maatschappelijke organisaties en de gemeente bekeken hoe aan het verdriet vorm kan worden gegeven.

De identificatie van de lichamen is formeel nog niet afgerond. Op basis van een aangetroffen camouflageshirt en spanbanden gaat de politie ervan uit dat de lichamen van Ruben en Julian zijn.

Sociale media
Volgens korpschef Mirjam Barendse van de politie Midden-Nederland hebben sociale media als Facebook en Twitter een belangrijke rol gespeeld bij de zoekactie. 'Ze hebben er ook voor gezorgd dat honderden burgers zich verzamelden voor zoektochten', zei ze tijdens de bijeenkomst.

De ouders van de twee jongens waren gescheiden. De broertjes werden twee weken geleden meegenomen door hun 38-jarige vader. Die pleegde op 7 mei zelfmoord in het recreatiegebied Doornse Gat. Sindsdien is met man en macht naar de jongens gezocht. Aangenomen wordt dat de vader zijn zoons heeft omgebracht.

Mediacircus
In de buurt van de vindplaats op de hoek van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord ontstond zondagavond een waar mediacircus. De politie moest het toegestroomde publiek op afstand houden om agenten en forensisch specialisten hun werk te kunnen laten doen en deed een dringende oproep aan mensen niet naar Cothen af te reizen.

Het rechercheteam gaat maandag nog op volle sterkte door om uit te vinden hoe de kinderen precies in de afwateringsbuis in Cothen terecht zijn gekomen.

Moeder Iris van der Schuit tussen haar zonen Ruben en Julian. Beeld Facebook
Moeder Iris van der Schuit tussen haar zonen Ruben en Julian.Beeld Facebook
De persconferentie zondagavond in Utrecht met korpschef Mirjam Barendse (politie Midden-Nederland), hoofdofficier van justitie Johan Bac en burgemeester van Zeist Koos Janssen. Beeld anp
De persconferentie zondagavond in Utrecht met korpschef Mirjam Barendse (politie Midden-Nederland), hoofdofficier van justitie Johan Bac en burgemeester van Zeist Koos Janssen.Beeld anp
De vindplaats nabij Cothen. Beeld ANP
De vindplaats nabij Cothen.Beeld ANP
De politie zet zondagavond het onderzoek voort op de plek nabij Cothen waar de lichamen van de broertjes Ruben en Julian zijn aangetroffen. Beeld anp
De politie zet zondagavond het onderzoek voort op de plek nabij Cothen waar de lichamen van de broertjes Ruben en Julian zijn aangetroffen.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden