Grup Kervan

Door de volksdansen kreeg de voorstelling steeds meer weg van een toeristische informatieavond.

Slim idee van Fahrettin Yarkin om de karavanserai als vertrekpunt voor zijn nieuwste project te kiezen, want het beeld van deze exotische pleisterplaatsen voor karavanen langs de zijderoute prikkelt nog altijd de fantasie. Bij een handelsroute gaat het natuurlijk in de eerste plaats om de koopwaar, maar de karavanserai was ook een ontmoetingsplek waar immateriële zaken als geloof en cultuur werden uitgewisseld. En die culturele uitwisseling heeft de wereldgeschiedenis misschien nog wel ingrijpender bepaald dan de fysieke handel in goederen.


Yarkin, percussionist, bandleider en dwarsverbandenlegger à la Ry Cooder, laat zijn muzikale karavaan vertrekken in Centraal Azië, niet toevallig de bakermat van alle Turkstalige culturen. Via de muziek van de Oeigoeren, Turkmenen en Azeri komen we halverwege de voorstelling aan in het huidige Turkije, waar diverse etnische en culturele minderheden zoals Armeniërs, Lazen, Grieken, zigeuners en Balkanturken de revue passeren.


Ook spirituele tradities als die van de Bektashi, de Alevieten en de volgelingen van Mevlana krijgen een plekje in de show.


De moeite die was gestoken in het creëren van muzikale samenhang tussen al die verschillende stijlen, werd deels teniet gedaan door een aantal minidemonstraties van bijbehorende volksdansen in voortdurend wisselende kostuums. Daardoor kreeg de voorstelling donderdagavond in de Rotterdamse Doelen gaandeweg steeds meer iets van een toeristische informatieavond.


Fahrettin Yarkin en zijn broer Ferruh hebben een aanzienlijke reputatie hoog te houden, zowel in eigen land als internationaal. Het tienkoppige ensemble dat voor dit project werd samengesteld, bestaat dan ook gewoontegetrouw uit topmusici, onder wie twee jonge telgen van de familie Yarkin, zangeres Cigdem en vedelspeelster Nagme.


Er werd meeslepend gesoleerd, maar van het geraffineerde ensemblespel ging helaas veel verloren door de zaalversterking, die zo hard stond afgesteld dat er geregeld sprake was van een ongedefinieerde, dreunende klankenbrij.


Grup Kervan: Kervansaray (Turkey Now!). 8/3. Doelen, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden