Grunberg versus Vissers

Gedurende het WK schrijven sportverslaggever Willem Vissers en columnist Arnon Grunberg elkaar elke dag.

Dag Willem,

Als topvoetballers de iconen zijn van onze tijd, dan hebben ze een verhaal nodig. Zlatan heeft een verhaal. Balotelli heeft een verhaal. Kompany heeft een verhaal. Ik moest lachen om jouw mooie stuk zaterdag in de Volkskrant, waaruit het gebrek aan verhaal bij Nederlandse spelers duidelijk blijkt. 'Robben is het zonnetje in huis.' 'Van Gaal houdt van gezelligheid.' 'Van Persie is introvert.'

Het wordt verergerd doordat de bondscoach en de KNVB zich gedragen alsof ze meneer en mevrouw Ceau¿escu zijn. Het volk mag niet weten wat er in het paleis gebeurt.

Als spelers iets zeggen, gaat het vaak mis. Van Persie sprak in De Telegraaf over armoede in Brazilië: 'Ondanks die armoede blijven ze vrolijk. Daar kunnen heel veel mensen volgens mij een voorbeeld aan nemen.'

Morgen zegt het zonnetje in huis: 'Mensen in Brazilië zijn arm omdat de bondscoach geen tijd heeft gehad ze het totale-mens-principe uit te leggen.'

Hartelijks,

Arnon

Hallo Arnon,

Die opmerking van Van Persie, over arme mensen in sloppenwijken die zo veel lachen, was niet zo wijs. Armoede is de gesel van deze tijd.

Maar ik wil het ook opnemen voor Nederlandse voetballers zonder verhaal, zoals jij ze noemt. Zlatan komt uit een achterbuurt van Malmö. Hij zei: 'Je kunt de man uit het getto halen, maar het getto niet uit de man.' Balotelli is door zijn biologische ouders weggegeven aan Italianen. Kompany's vader ontvluchtte dictator Mobutu in Zaïre. Hun leven is getekend.

Je kunt Van Persie en Robben niet verwijten dat ze in betrekkelijk normale, Nederlandse omstandigheden zijn opgegroeid. Ze hebben best een verhaal, maar het is oppervlakkiger, het gaat meer over henzelf dan over de grote wereld. Ze zitten bovendien gevangen in netwerken van pr. Ze lijden onder het algehele dogma dat voetbal te belangrijk is geworden.

En zo'n gesloten hotel? Het moet wel. Voetballers worden anders overrompeld door het volk. God is ingeruild voor de afgod.

Hartelijke groet,

Willem

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden