Grunberg versus Vissers

Gedurende het WK schrijven sportverslaggever Willem Vissers en columnist Arnon Grunberg elkaar elke dag.

WILLEM VISSERS; ARNON GRUNBERG

Hallo Arnon,

Dag Willem,

São Paulo, mijn hemel São Paulo. Wat een stad. Gedrocht of wonder? Een agglomeratie van 22 miljoen mensen. Minimaal. Hoe kun je hier meer zijn dan een nummer, een korrel zand in de betonwoestijn? Hoe vind je hier je favoriete bakker?

Ik las dat hier 18 duizend flats zijn met tenminste 15 verdiepingen. En als je stadion Itaquera nadert met de taxi, rijd je door kleurrijke, soms straatarme wijken met winkeltjes en huisjes met golfplaten daken. Armoede beperkt zich tot laagbouw, rijkdom reikt tot de hemel.

Hoe vergaat jou dat in New York? Hoe doe jij dat, opgaan in anonimiteit? Is dat nooit moeilijk? En heb je nog iets gezien van de Amerikanen, hoe ze ondanks hun winnaarsmentaliteit in de slotseconden de zege verspeelden tegen de Portugezen?

Ja, meer vragen dan antwoorden vandaag. Wedstrijdspanning. We reden langs de Chileense spelersbus. Daarop staat de spreuk: Chi Chi Chi, Le Le Le! Dat zinnetje danst door mijn hoofd.

Groet,

Willem

In 2003 was ik in São Paulo. Ik herinner me bewakers die 's nachts op tuinstoelen in de etalages van duurdere kleding- en schoenenzaken zaten.

Zelfs een metropool wordt als je er woont een dorp. Ja, ik weet niet hoe mijn buren heten, maar is dat erg?

Dit weekend speelde ik poker met vrienden in de heuvels ten noorden van New York. Toen we zondagavond terugreden naar de stad, luisterden we op de radio naar de wedstrijd. Sommige van mijn Amerikaanse vrienden vonden dat Amerika niet moest winnen. Ze waren al de beste in zo veel dingen, niet ook nog in voetbal. Sympathiek.

Op Manhattan was niets te merken van de wedstrijd. Een warme, zomerse zondagavond. Meer niet.

Kom eens in de zomer langs, dan gaan we in Central Park voetballen. Daarna frisbeeën. De laatste keer dat ik gevoetbald heb was een paar maanden geleden in Congo.

Hartelijks,

Arnon

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden