Grunberg, Lanoye, Uitterhoeve

En dan hier nog Grunbergs cybernovelle, gesleutel aan de mens, vroege Salingerverhalen, een door Lanoye gerestylede Lear en andere net verschenen titels.

null Beeld null

Op klinische wijze beschrijft Arnon Grunberg in zijn novelle Het bestand (Nijgh & Van Ditmar, euro 18,50) de 24-jarige Lillian, die als receptioniste bij een cybersecurity-bedrijf gaat werken, BClever. Ze heeft geen behoefte aan werkelijk contact, online chatten en werken tussen nerds is haar genoeg. De mensheid staat op uitsterven, we worden overgenomen door bestuursystemen die zich van de mens ontdoen, en we vinden het niet eens erg. Lillian, dochter van een drankzuchtige leraar die is gestorven en een moeder die minnaars had, zit er in elk geval niet merkbaar mee. Misschien wil de schrijver zeggen dat die onverschilligheid nu juist te denken geeft.

null Beeld null

Over dromen, geestesziekte en uitzichtloze liefdes handelt het laatste geschrift van de gekwelde Gérard de Nerval, die in januari 1855 een einde aan zijn leven maakte. 'De dood, wat is dat? Als het eens het niets was... O God, was dat maar zo! Maar God zelf kan niet maken dat de dood het niets is.' Aurélia of De droom en het leven (Van Gennep, euro 14,95) werd vertaald door Hannie Vermeer-Pardoen, die deze week de driejaarlijkse Elly Jaffé Prijs kreeg toegekend voor haar vertaling van De reizigers op de imperiaal van Louis Aragon.

null Beeld null

Na de Shakespeare-bewerking Hamlet versus Hamlet stortte Tom Lanoye zich op een andere klassieker uit het eeuwige oeuvre. De oude koning Lear kreeg een restyling, en is nu Koningin Lear (Prometheus, euro 19,95) geworden, een bejaarde vrouwelijke captain of industry, een 'vreemde eend in de machistische bijt waarin ze excelleert' (Lanoye zelf in het nawoord). Morgen gaat het stuk in première bij Toneelgroep Amsterdam, vandaar dat actrice Frieda Pittoors op het omslag staat.

null Beeld null

De eerste postume Salinger (1919-2010) is weliswaar de eerste nieuwe uitgave in vijftig jaar tijd, maar tegelijkertijd ook een heel oude Salinger. In Drie vroege verhalen (De Arbeiderspers, euro 12,50), vertaald door Johan Hos, staan de korte stukken die de mysterieuze kluizenaar publiceerde in 1940 en 1944 in Story Magazine en University of Kansas Review. Doordat Salinger deze verhaaltjes nooit liet herdrukken, 'is het niet vreemd dat velen denken dat hij als volgroeid genie begon te publiceren' (uitleider Auke Hulst), namelijk met The Catcher in the Rye (1951). Voor zijn eerste verhaal, 'De jongelui', een gesprek tussen twee tieners, ontving de debuterende Jerry Salinger destijds 25 dollar.

null Beeld null

Mens en machine waren vorig jaar het thema van de Maand van de Filosofie, en sinds begin februari ook het onderwerp van de zesdelige televisieserie Witteman Ontdekt - Sleutelen aan de mens. Deze week verscheen het bijbehorende boek, door Rob de Lange en Paul Witteman: Sleutelen aan de mens (Balans,euro 19,95). Boek en serie maken de stand van zaken op het gebied van technologische ontwikkelingen op en willen een aanzet geven voor het 'noodzakelijke ethische debat over de strijd tussen mens en machine.'

null Beeld null

Verwondering over Suriname was, schrijft historicus Pepijn Reeser, de motivatie voor het schrijven van Desi Bouterse - Een Surinaamse tragedie (Prometheus, euro 24,95). Hij schetst op basis van archiefonderzoek en interviews een beeld van de man die naar verwachting in mei wordt herkozen als president van Suriname: 'Dit boek doet een voorstel om op een bepaalde manier naar Desi Bouterse te kijken, namelijk als iemand met een koloniale achtergrond, die probeerde een samenleving met een onmiskenbaar koloniaal stempel vorm te geven.'

null Beeld null

Over ruim een week, op 17 maart, is het tweehonderd jaar geleden dat Willem Frederik van Oranje het koningschap aanvaardde en koning Willem I werd. De Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werden samengevoegd tot één koninkrijk. Over dat samengaan schreef Wilfried Uitterhoeve 'Een innige vereeniging' - Naar één koninkrijk van Nederland en België in 1815 (Vantilt, euro 19,95), dat hij opfleurde met tal van illustraties: 'Bij de selectie van spotprenten heb ik mij onder meer laten leiden door de aanwezigheid van een personificatie van de Noordelijke Nederlanden, veelal een pijplurkende, boertige figuur.'

null Beeld null

Overgewicht is niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen een veel voorkomend probleem: het percentage kinderen met obesitas is inmiddels gegroeid tot 5,4 procent en dat percentage groeit nog steeds. De Nederlandse kinderarts Edgar van Mil was een van de eerste medici die zich twintig jaar geleden toelegde op onderzoek naar en behandeling van obesitas bij kinderen en hij schreef er nu, samen met ontwikkelingspsycholoog Arianne Struik, een boek over: Overgewicht en obesitas bij kinderen - Verder kijken dan de kilo's (Boom, euro 29,95). De auteurs schetsen de oorzaken en presenteren een remedie.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden