GROTESTEDENBELEID prof. dr. L. Brunt hoogleraar stadssociologie Universiteit van Amsterdam

'Het land van grotestedenhaters stelt een minister voor het Grotestedenbeleid aan: belachelijk! In de 19e eeuw was het de kerk die het ontstaan van grote steden tegenwerkte....

Echt grote steden zijn er niet in Nederland. Amsterdam heeft 700 duizend inwoners. Een dorp vergeleken bij Bombay, waar vijftien miljoen mensen wonen. Zóveel mensen met zóveel problemen, geen stad in Nederland laat zich daarmee vergelijken. Er zijn hier geen krottenwijken, hoogstens een enkel onbewoonbaar verklaard pand.

Wat mij betreft had er geen minister voor de grote steden hoeven komen. Voor alle problemen die steden in Nederland hebben, bestaan immers al vakministers die zich daarop kunnen storten.

Maar liever nog zie ik dat Den Haag de grote steden eigen geld en bestuurlijke armslag geeft om hun problemen zelf op te lossen. De vier grote steden hebben genoeg mensen in huis die dat heel goed kunnen.

Nergens in Europa bestaan ministers die zich met de grote steden bemoeien. Denk je dat Parijs en Londen zich de wet laten voorschrijven door hun regering? Hoe minder beleid door de minister voor het Grotestedenbeleid, hoe beter.

De problemen die de grote steden met voorrang zouden moeten aanpakken, zijn de werkloosheid, ongeschoolde jeugd, gebrek aan openbaar vervoer naar binnenstad en industrieterreinen en huisvesting voor jonge gezinnen, die nu met hun koopkracht naar omliggende dorpen trekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden