Update

'Grotere rol voor IMF in bestrijden eurocrisis'

Nederland, Duitsland en Finland willen een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij het bestrijden van de schuldencrisis in de eurozone. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld grotere bijdragen van niet-eurolanden te vragen, waardoor naast het Europese noodfonds ook het IMF meer vuurkracht krijgt om de crisis te bestrijden.

Schäuble en De Jager Beeld null
Schäuble en De Jager

Dat heeft minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag gemeld na overleg met zijn Duitse en Finse collega's Wolfgang Schäuble en Jutta Urpilainen.

De grotere rol van het IMF staat volgens De Jager los van de beloofde versterking van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). 'Er wordt aan getwijfeld of dat voldoende geld opbrengt. Daarom hebben we vandaag gepraat over een tweede pad.'

Vertrouwen
Door het IMF van meer middelen te voorzien, moet het vertrouwen dat de schuldencrisis wordt opgelost worden versterkt. 'Er wordt veel druk uitgeoefend om euro-obligaties in te voeren of de rol van de Europese Centrale Bank uit te breiden. Daar zeggen wij nee tegen', vatte De Jager de lijn van Duitsland, Nederland en Finland samen. 'Wij bieden iets anders en dat is een grotere rol van het IMF.'

De Jager sprak van een 'goede bespreking met gelijkgestemde collega's'. De drie landen vinden dat zij als stabiele landen een verantwoordelijkheid hebben in het helpen van landen in nood. Maar een oplossing is dat de landen hun economie en overheidsfinanciën zelf op orde brengen.

Volgens De Jager zijn Nederland, Duitsland en Finland het eens dat het toezicht binnen de eurozone verder moet worden versterkt.

'We zijn al een heel eind gekomen, maar regels moeten automatisch toepasbaar en juridisch afdwingbaar worden. Het is nu het moment om deze maatregelen door te voeren. We hebben vandaag weer belangrijke stappen gezet richting een echte stabiliteitsunie, zodat landen nooit meer zo kunnen ontsporen als nu is gebeurd.'

Beter toezicht betekent ook dat wijzigingen nodig zijn in Europese verdragen, stelde Schäuble. Verder moeten de eerder afgesproken maatregelen om het reddingsfonds voor eurolanden te versterken volgens de Duitse minister snel worden uitgevoerd. zijn hierdoor vertraagd.

Spanje
De aankomende nieuwe Spaanse regering studeert ondertussen op mogelijkheden om met internationale hulp de eigen financiële situatie weer op orde te krijgen. Dat stelt persbureau Reuters op basis van bronnen rond de Partido Popular, de partij die zondag afgetekend de parlementsverkiezingen in Spanje won.

'Ik geloof niet dat de beslissing om hulp te vragen al is genomen, maar de optie ligt op tafel', aldus een ingewijde, die aangaf vanuit de partij vragen over de mogelijkheden tot hulp te hebben ontvangen. 'Als we het moeten doen, moeten we het nu doen', voegde de bron eraan toe.

Grieken
Vandaag bleek ook dat de Griekse regering er zonder extra bezuinigingen niet in zal slagen om de begrotingsdoelstellingen voor de langere termijn te halen. Dat bleek uit nieuwe ramingen van het Griekse ministerie van Financiën.

Als er voor juni volgend jaar geen nieuwe maatregelen worden genomen, komt het overheidstekort in 2015 uit op 4,2 procent van het bruto binnenlands product. Afgelopen zomer werd nog voorspeld dat het gat in de begroting tegen die tijd zou zijn teruggebracht tot 1,1 procent.

De nieuwe ramingen houden rekening met de economische crisis in Griekenland, die nog heviger is dan eerder werd gedacht. De Griekse economie zit al 4 jaar in een recessie en het einde van de krimp is, mede door alle bezuinigingen, nog niet in zicht.

null Beeld null
Jutta Urpilainen Beeld null
Jutta Urpilainen
Wolfgang Schäuble, vandaag tijdens de persconferentie in Berlijn. Beeld null
Wolfgang Schäuble, vandaag tijdens de persconferentie in Berlijn.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden