Grotere EU drijft kosten van bijstand op

De toestroom van werknemers uit de tien nieuwe EU-lidstaten kan Nederland vanaf mei 2004 jaarlijks zo'n honderd miljoen euro extra aan bijstandsuitkeringen kosten....

Rutte noemt de extra uitgaven aan bijstand één van de argumenten tegen het openstellen van de grenzen per 1 mei 2004. De extra bijstandsuitgaven zijn het gevolg van verdringing van Nederlanders op de arbeidsmarkt door Oost-Europese werknemers uit bijvoorbeeld Polen of Tsjechië.

Het risico van 'verdringing' wordt volgens Rutte groter naarmate de economie verslechtert, de werkloosheid oploopt en het aantal vacatures afneemt. De kans dat Oost-Europeanen naar Nederland komen, is de afgelopen jaren groter geworden, omdat de arbeidsmarkt in Oost-Europa is verslechterd en het welvaartsverschil nog altijd groot is.

Eerdere ramingen dat jaarlijks dertigduizend werknemers per jaar naar Nederland komen, zijn volgens Rutte onzeker. De VVD-bewindsman voorziet bovendien dat de migratiestroom zich op Nederland zal richten als Nederland uit de pas loopt met andere lidstaten. Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Finland en, naar het zich laat aanzien ook België, kiezen voor een overgangstermijn van ten minste twee jaar waarin geen vrij personenverkeer met de tien nieuwe lidstaten is toegestaan.

Rutte voorziet ook dat een 'zekere maatschappelijke onrust' zal ontstaan door de extra toestroom van EU-burgers uit de nieuwe lidstaten. Hij leidt dat af uit het feit dat de aanwezigheid van werknemers uit Oost-Europese landen nu al vaak gepaard gaat met negatieve publiciteit.

Als positief effect van vrij personenverkeer geeft staatssecretaris Rutte de ministerraad in overweging dat de Oost-Europese markt door de lage arbeids- en vestigingskosten en de goed opgeleide beroepsbevolking aantrekkelijk is voor Nederlandse bedrijven om er zich te vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden