Grote zorgen om doodvonnis activist in Iran

Het mogelijke doodvonnis in Iran van de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri heeft in Nederland maandag tot grote zorgen geleid. De Tweede Kamer eist snel opheldering en actie...

Abdullah al-Mansouri (1946) woonde sinds 1989 met zijn gezin in Limburg als erkend vluchteling. Hij kreeg van koningin Beatrix een lintje voor zijn inzet voor de rechten van minderheden in Iran. Al Mansouri werd in mei 2006 tijdens een reis in Syrië opgepakt. Dat land leverde hem na enkele dagen al uit aan zijn geboorteland, dat hem beschuldigt van terroristische activiteiten.

De Tweede Kamer vroeg meerdere keren om actie van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Vorig jaar vroeg ook oud-topman Kofi Annan van de VN de Iraanse autoriteiten tevergeefs om opheldering over het lot van Al Mansouri.

Geruchten
Verhagen besprak de zaak met de Iraanse ambassadeur in Nederland en onlangs nog bij zijn Iraanse collega-minister in de marge van een VN-vergadering in New York. Enkele weken geleden deden ook geruchten over een doodvonnis de ronde, waarna Verhagen nogmaals zijn zorgen overbracht aan de Iraanse ambassadeur in Nederland. Na dat gesprek op 17 oktober is van Iraanse zijde geen informatie meer gekregen, meldde een woordvoerder van het departement.

Iran had al eerder wel toegezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Teheran ingelicht zou worden over zittingen voor de rechtbank. Dat lijkt niet te zijn gebeurd.

Al Mansouri is volgens Adnan drie keer zonder advocaat voor de rechtbank verschenen. Hij had een advocaat, maar die is door Iran samen met zijn vrouw en dochter gevangengezet. Tegen de advocaat is om onbekende redenen drie jaar celstraf geëist.

Volgens Adnan is zijn vader gemarteld en vreest hij dat de executie binnen 48 uur wordt voltrokken. Zoals gebruikelijk in Iran zal Al Mansouri waarschijnlijk voor de televisie een afgedwongen bekentenis afleggen, waarna hij wordt geëxecuteerd, aldus zijn zoon.

Mondelinge vragen
GroenLinks en de PVV willen dinsdag mondelinge vragen stellen aan Verhagen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters spreekt van een schoffering van de eerste orde als Al Mansouri echt is veroordeeld. Ze wil dat Verhagen samen met de VN-vluchtelingenorgasatie UNHCR en andere landen optrekt om met Teheran te onderhandelen. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel wil dat koningin Beatrix actie onderneemt voor de activist. Zijn koninklijke onderscheiding rechtvaardigt volgens hem zo'n unieke en uitzonderlijke actie. De vorstin moet zich volgens hem, samen met premier Jan Peter Balkenende, persoonlijk richten tot de president van Iran. PvdA en CDA willen dat Verhagen alle zeilen bijzet om - als het vonnis klopt - een executie te voorkomen.

In Brussel riep VVD-europarlementariër Jules Maaten de EU op snel in actie te komen. ‘Deze veroordeling is barbaars. Abdullah al Mansouri is een Nederlander en Europees burger. De EU moet alle druk uitoefenen om hem te beschermen’, aldus Maaten.

Ook Amnesty International in Amsterdam vindt de situatie rond Al Mansouri, een actief lid ‘zorgwekkend’. Amnesty noemt de Syrische bron betrouwbaar, maar zoekt naar een bevestiging van andere bronnen. Amnesty gaat een oproep doen in actie te komen tegen een mogelijke executie, zei een woordvoerster.

Wisselkoersen
Iran zou bereid zijn het doodvonnis van vicevoorzitter Rasoul Mazrac van de mensenrechtenorganisatie waarvan Mansouri voorzitter is, uit te stellen. Daarvoor zou geld moeten worden betaald, een bedrag van 80 miljard Rial (IRR), aldus de zoon van Mansouri, Adnan. Op de wisselkoersen staat 1 euro voor 11.740,66 IRR. Dat zou neerkomen op zo'n 70.000 euro.

Mazrac werd samen met Al Mansouri in Syrië opgepakt en aan Iran uitgeleverd. Adnan weet niet of ook voor zijn vader een dergelijke regeling kan gelden. Als dat wel zo is, dan zou Nederland dat bedrag moeten betalen, omdat Al Mansouri dat zelf niet kan opbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden