Grote zege shi'ieten in Irak

Met grote overmacht heeft de Verenigde Iraakse Alliantie (VIA) de parlementsverkiezingen van 30 januari in Irak gewonnen. De shi'itische partij, die de steun geniet van groot-ayatollah Ali al-Sistani, kreeg 48,2 procent van stemmen....

APAFP en Reuters

Ondanks de overwinning reageerden functionarissen van de VIA teleurgesteld, omdat in de prognoses van de voorbije weken voor de VIA percentages van 50 tot 60 procent waren voorspeld. 'We hadden op meer gerekend. 50 Procent zou acceptabel zijn geweest, maar dit. . .', sprak Sheikh Humam Hamoody, een kandidaat van de VIA.

In Koerdistan vierden aanhangers van de Koerdische Alliantie op straat feest. De Koerden werden, evenals de shi'ieten, onder Saddam Hussein onderdrukt.

De VIA krijgt 133 zetels en komt daardoor vijf zetels tekort voor een meerderheid in het 275 zetels tellende parlement. De Koerdische Aliantie krijgt 71 zetels. De partij van de huidige interim-premier, Iyad Allawi, kreeg 13,8 procent van de stemmen (38 zetels) en geldt daarmee als verliezer.

De opkomst onder de soennieten, die 20 procent van de bevolking vormen en onder Saddam Hussein de macht in handen handen, was zeer laag. In de provincie Anbar, een soennitisch bolwerk, was de opkomst 2 procent. De belangrijkste soennitische vertegenwoordiger in het parlement wordt de partij van de huidige Iraakse president Ghazi al-Yawar, die vermoedelijk vijf zetels krijgt. De seculiere partij van de soennitische leider Adnan Pacachi heeft naar alle waarschijnlijkheid de kiesdrempel niet gehaald.

De VIA liet weten het premierschap op te eisen. De huidige minister van Financiën, Adel Abdul Mahdi, en vice-president Ibrahim Jaafai, zijn de belangrijkste kandidaten. De Koerdische Alliantie wil dat haar leider, Jalal Talabani, president of premier wordt.

Autoriteiten spraken de vrees uit dat de uitslag tot een nieuwe geweldsgolf zal leiden. Zondag werden twee medewerkers van Allawi dood gevonden in een auto in een soennitische wijk van Bagdad. Elders in de stad werden twee Iraakse agenten door rebellen gedood. Bij een aanslag op een controlepost langs de weg tussen Hilla en Karbala viel een dode.

In het noorden van Bagdad werden zondag zeventien Iraakse militairen gedood door rebellen. Bij een zelfmoordaanslag met een auto in de stad Musayyib werden zaterdag achttien mensen gedood. Alle aanslagen werden opgeëist door het terreurnetwerk van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al Qa'ida in Tweestromenland.

Irak sluit vanaf donderdag zijn grenzen in voorbereiding op het feest Ashura, zaterdag, wanneer shi'ieten de dood van Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, gedenken. Vorig jaar vielen bij aanslagen rond Ashura 171 doden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden