Grote winst ultra-rechts Oostenrijk

De extreem-rechtse Vrijheidspartij (FP & Ouml;) van Jörg Haider heeft zondag bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk een grote winst geboekt....

Van onze verslaggeefster

Het is de grootste verkiezingszege van een extreem-rechtse partij in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Haar winst is met name ten koste gegaan van de sociaal-democraten en de liberalen. De laatsten keren niet terug in het parlement, omdat zij de kiesdrempel niet hebben gehaald. Daarmee resteren nog vier partijen in het parlement.

De sociaal-democraten onder leiding van bondskanselier Viktor Klima zijn ondanks een verlies van bijna 5 procent de grootste partij gebleven.

De conservatieve Volkspartij, met wie de sociaal-democraten de afgelopen dertien jaar hebben geregeerd, heeft gewonnen noch verloren. Vóór de verkiezingen had de Volkspartij gezegd in de oppositie te zullen gaan als zij niet langer 's lands tweede partij zou blijven.

In het parlement zijn de sociaal-democraten en conservatieven hun tweederde meerderheid kwijtgeraakt. Dat betekent dat bij een grondwetswijziging een derde partij nodig is.

De opkomst, 76 procent, was 10 procent lager dan bij de verkiezingen van 1995.

De winst van extreem-rechts was vooral omvangrijk in grote steden als Wenen, Innsbruck en Graz. In Salzburg is de Vrijheidspartij nu zelfs de grootste geworden.

Uitgezonderd de liberalen, reageerden de politieke partijen zondagavond lauw op de zege van Haider. 'Men is kennelijk zo gewend aan Haider, dat niemand het meer kan opbrengen tegen hem te strijden', zei Heide Schmidt, lijsttrekker van de liberalen.

Volgens de Groenen, die een winst van ruim 2 procent boekten, is de groei van extreem-rechts te wijten aan de sociaal-democraten, omdat die het thema asielzoekers hebben genegeerd.

Bondskanselier Klima noemde in een eerste reactie het verlies van zijn partij 'een waarschuwing van de kiezers' en een 'oproep voor hervormingen'. Hij kondigde aan met alle partijen te gaan praten over coalitiemogelijkheden, de FP & Ouml; van Haider uitgezonderd.

Haider verwacht niet dat zijn partij gaat regeren. Een nieuwe coalitie van sociaal-democraten en conservatieven lijkt de gouverneur van de deelstaat Karinthië waarschijnlijker. 'Ik zal de komende jaren in Karinthië laten zien dat de Vrijheidspartij in staat is tot regeren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden