Grote weerstand tegen Europese digitaks voor internetreuzen als Airbnb, Facebook, Google

De kans is minimaal dat de Europese Unie op korte termijn de digitale activiteiten van internetreuzen als Airbnb, Facebook, Google en Booking gaat belasten. Zeker acht lidstaten verzetten zich zaterdag tegen een Europese digitaks. Staatssecretaris Snel van Financiën suggereerde dat de EU beter de btw-fraude aanpakt dan alle energie te steken in een nieuwe belasting.

Vorige maand presenteerde de Europese Commissie het voorstel om webgiganten te belasten. Nu betalen deze webbedrijven gemiddeld 50 procent minder belasting dan ‘gewone bedrijven’ die met gebouwen en personeel in een land gevestigd zijn. Tijdens een eerste debat over het voorstel zaterdag in het Bulgaarse Sofia bleek de weerstand bij de EU-landen onverwacht groot.

De Britse minister Hammond verraste zijn collega’s met een pleidooi om de digitaks alleen in internationaal verband in te voeren. Eerder sprak Londen zich juist vóór een Europese belasting uit, zolang de OESO (het samenwerkingsverband van 35 grote industrielanden) op zich laat wachten met een wereldwijde maatregel. Ook Zweden, Finland, Denemarken, Litouwen, Ierland, Luxemburg en Malta keerden zich tegen een fiscale solotrip van de EU. Invoering van een Europese digitaks vereist de instemming van alle lidstaten.

Nederland nog in beraad

Nederland en Duitsland namen geen standpunt in, in beide landen beraadt de regering zich nog. Staatssecretaris Snel plaatste niettemin vraagtekens bij een voortrekkersrol van de EU én bij het Commissievoorstel. Dat becijfert de opbrengst van de digitaks op 5 miljard euro per jaar. Een gering bedrag vergeleken met de 150 miljard euro die de lidstaten jaarlijks mislopen aan btw-inkomsten door fraude en administratieve problemen. De staatssecretaris hoopt dat de EU nog voor de zomer een akkoord bereikt over een hardere aanpak van btw-fraude.

De Franse minister Le Maire – groot voorstander van de digitaks – gaf zich nog niet gewonnen na afloop van het overleg met zijn EU-collega’s. Hij wil nog steeds dat de digitaks eind 2018 een feit is. ‘Het is onacceptabel dat het midden- en kleinbedrijf in Europa netjes belasting betaalt en de digitale giganten niets. Ik wens iedereen die dat wil verdedigen succes.’

Ook Europees Commissaris Moscovici zei ‘vastberadener dan ooit’ te zijn, om zijn voorstel geaccepteerd te krijgen. Hij put moed uit de belofte van de OESO om volgend jaar een rapport te presenteren over een wereldwijde webtaks. Moscovici verwierp de suggestie dat de Europese digitaks eenzelfde lot is beschoren als de belasting op financiële transacties: die is er na vijf jaar discussie nog steeds niet.

Vrees voor vergeldingsacties Washington

De tegenstanders van een Europese webtaks vrezen voor vergeldingsacties door Washington. Het merendeel van de 120 bedrijven die geraakt worden door de taks is Amerikaans. Ook zijn deze lidstaten bezorgd dat veelbelovende, startende internetbedrijven in Europa de nek wordt omgedraaid. Volgens de Commissie is dat niet het geval omdat de belasting alleen webbedrijven treft met een wereldwijde omzet van 750 miljoen euro, waarvan zeker 50 miljoen in de EU.

Belastingontwijking door webgiganten leidt tot verhitte debatten in de lidstaten. Volgens de Commissie ontloopt Facebook vrijwel alle belastingen in Europa. Google, Amazon en Ebay betalen nog geen kwart van wat ze zouden moeten doen. Een traditionele onderneming betaalt gemiddeld 23,2 belasting, de digitale concurrent 9,5 procent. Dat komt doordat nationale belastingstelsels zijn ingericht op de fysieke aanwezigheid van een bedrijf en niet goed raad weten met kantoorloze webgiganten.

Zelfs Europese Commissie erkent: digitaks is niet ideaal

Traditionele bedrijven betalen in de EU meer belasting dan digitale ondernemingen. De Europese Commissie kondigde vorige maand aan dat te willen aanpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.