Grote voetballers in de voortuin

Net als twee jaar geleden in Johannesburg schenkt de selectie van het Nederlands elftal een trapveld, nu aan een school in Krakau. Het ruikt naar rubber, ondanks de regen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

KRAKAU - 'Zeer dank je.' Vertederend is het tekstje op het krantje dat de kinderen van basisschool SP 93 uit Krakau in elkaar hebben geknutseld. Ze bedanken de voetballers van het Nederlands elftal voor het trapveldje op hun speelplaats. Ja, het was dinsdag de al bijna traditionele dag van de goedgeefsheid van Oranje.

Hoe hard het ook regent, een Cruyff Court blijft naar rubber ruiken. Alle Polen hebben een fototoestel meegenomen naar school en alle kinderen een wat verregend papier voor handtekeningen. In de aula hangen foto's met de namen van de Nederlandse internationals, opdat de leerlingen zich niet vergissen tussen Strootman en Van Persie.

Het aanbieden van het veld verloopt minder uitbundig dan twee jaar geleden in Hillbrow, Johannesburg, voor het WK. Donkere mensen swingen nu eenmaal iets soepeler dan Polen en de zon van toen is vervangen door regen.

Het is ook geen echt arme wijk, Bronowice, meer een stadsdeel met weinig speelvoorzieningen. Op een balkon, net buiten het schoolterrein, kijken bewoners toe. Zo, eindelijk gebeurt hier iets bijzonders. Grote voetballers in de voortuin. Iets verderop, buiten een hek, blijven steeds meer mensen even staan.

Aanvoerder Van Bommel spreekt twee woorden ingestudeerd Pools bij de officiële opening en de spelers doen een partijtje voetbal met schoolkinderen, dat een beetje op ballet lijkt waar het om de internationals gaat. Ze bewegen langzaam en voorzichtig. Van Persie omhelst menig doelpuntenmaker of slaat de handen voor ogen na een gemiste kans. Hij snapt het wel, de straatvoetballer uit Kralingen.

De KNVB leidt bovendien ook in Polen zogenoemde WorldCoaches op, die kinderen kunnen lesgeven. Een van hen, Przemek Dobroch, zegt enigszins verbaasd: 'De lesmethode is anders dan bij ons. Wat wij in Polen leren, is erg standaard. De trainingen uit Nederland waren gericht op wedstrijden. Ik vond ze veel interessanter.'

'Het is belangrijk om iets terug te doen, zeker voor kinderen', vindt middenvelder Nigel de Jong. 'We kennen allemaal kinderen die niet op een fatsoenlijk veld kunnen sporten.' Een verslaggever van de tv vraagt of de kosten naar draagkracht zijn verdeeld. Nou, dat weet De Jong niet precies. Hij neemt aan dat eenieder hetzelfde bedrag bijlegt, of het nu Narsingh van Heerenveen is of De Jong van Manchester City.

Voor de miljonairs - althans, bijna allemaal zijn ze miljonair - gaat het vooral om het gebaar. Ze koesteren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hun welstand geeft voetballers de mogelijkheid een soort filantroop te zijn. Ze schenken een veld, ze zijn ambassadeur van een stichting die al dan niet door henzelf is opgericht. Ze verbinden hun naam aan een goed doel.

Ze vinden dat ze iets terug moeten doen en zijn bekend met de ongeschreven wetten van het inzamelen. De burger wil best geven, maar doet dat het liefst aan een duidelijk omschreven doel, gesteund door een ambassadeur met een bekend gezicht.

Nierpatiënten

Spelers zoeken ook een doel dat bij hen past; vaak iets met sport of kinderen, of iets naar aanleiding van een bekende of die door een ziekte is getroffen. Zo zet Nigel de Jong zich in voor nierpatiënten, waartoe zijn moeder zich mag rekenen. 'Ik weet precies wat mijn moeder meemaakt. Ik heb nooit getwijfeld om iets voor haar terug te doen, zo gauw ik in de situatie verkeerde.'

Kuijt, Van Nistelrooij, Neeskens, Hiddink, Van Gaal, Van der Sar, Huntelaar, de rij met stichtingen breidt nog steeds uit. En voor de stichting der stichtingen, de Cruyff Foundation, zijn ze hier bijeen. Op het hek rond het veld hangen de veertien wetten van Johana Cruyffa, zoals de voormalige vedette hier heet.

De huidige internationals gaan na een uur weer naar hun hotel. Ze moeten zaterdag voetballen, tegen de Denen. Eindelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden