'Grote voedselcrisis bedreigt Zuid-Soedan'

Ongeveer een kwart van de bevolking van Zuid-Soedan, 2,8 miljoen mensen, wordt bedreigd door groeiende voedselschaarste. Ten minste 40.000 mensen verkeren al in acute nood. Die waarschuwing komt maandag van UNICEF, de Voedsel- en Landbouworganisatie en het Wereldvoedselprogramma, alle drie organisaties van de Verenigde Naties.

redactie
Meisje loopt met een voedselpakket van het Rode Kruis Beeld anp
Meisje loopt met een voedselpakket van het Rode KruisBeeld anp

De honger in Zuid-Soedan neemt snel toe, terwijl dit normaal gesproken de periode van het jaar met het meeste voedsel is. Als het eten nu al schaars is, zo zeggen de VN-organisaties, dan wordt het straks tussen april en juli snel veel erger. Het komende droge seizoen zal leiden tot extra honger. Vis, vlees en melk zullen spoedig niet meer beschikbaar zijn. Hulp, aldus de VN, is dringend nodig.

Het Wereldvoedselprogramma hoopt 2,8 miljoen mensen te helpen met voedselproductie en bescherming van vee. Kinderorganisatie UNICEF wil 165.000 kinderen behandelen tegen acute ondervoeding. Maar zo veel mensen helpen, lukt niet zonder politieke steun. De VN hoopt vooral dat het vredesakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen regering en rebellen wordt uitgevoerd. Dat zou namelijk inhouden dat de VN-organisaties toegang krijgen tot de conflictgebieden waar hongersnood heerst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden