Grote verwarring over Wallen in Amsterdam

Als zelfs Charles Geerts het niet meer weet, wordt het tijd dat de firma O+S, het Amsterdamse bureau voor de statistiek, eens gaat uitzoeken hoeveel peeskamers er zijn gevestigd op de Wallen, de Middeleeuwse wijk van 500 bij 300 meter....

Willem Beusekamp

Volgens Geerts, vrijdag op een persconferentie, worden er in de rosse buurt 250 ramen geëxploiteerd. Nu hij 18 panden met samen 51 ramen voor 25 miljoen euro aan woningcorporatie Het Oosten verkoopt, neemt het totale aantal volgens de seksondernemer derhalve af met circa 20 procent.

Geerts noemde die 25 miljoen overigens ‘een bedrag waartegen geen enkele koopman nee kan zeggen’.

Een dag eerder verklaarde burgemeester Cohen dat de 51 ramen van Geerts overeenkomen met een derde van het totaal. Volgens Cohen tellen de Wallen dus 153 ramen, bijna 100 minder dan er volgens Geerts zijn. In het donderdag verspreide Trendrapport van de Amsterdamse binnenstad staat daarentegen dat zich op de Wallen 360 ramen bevinden.

En dat terwijl Els Iping, voorzitter van het stadsdeel Centrum, altijd dacht dat er 350 ramen in haar gehele stadsdeel zijn, dus ook de andere straatjes meegeteld.

Geerts verkocht volgens Iping niet 51, maar 57 kamers. Wethouder Lodewijk Asscher van Financiën op zijn beurt houdt het op 451 ramen, alleen al op de Wallen, zoals hij vorige week vertelde op een veiligheidscongres in Maastricht.

Els Iping slaagde er uiteindelijk in een ambtenaar te vinden die het zeker zegt te weten: Cees Schot, chef van ‘het Wallenteam’. Op de Wallen bevinden zich volgens hem 384 prostitutieramen. De operatie met Geerts betekent dus een vermindering van het aantal ramen met nog geen 14 procent.

In stadsdeel Centrum zijn in totaal 470 ramen in gebruik, terwijl er buiten de binnenstad volgens Schot nog eens ‘een slordige 30’ zijn te vinden, waarvan de meeste op de Ruysdaelkade van stadsdeel Oud-Zuid ‘en nog een klein beetje in Noord’.

Over het aantal andere activiteiten in de rosse buurt bestaat ook al grote verwarring. Volgens Asscher zijn er ‘maar liefst 85 coffeeshops’. In het Trendrapport staat: ‘39 coffeeshops en hasjcafés.’ En voorts: een dozijn opvangvoorzieningen voor verslaafden, 120 cafés, 19 fastfoodrestaurants en 27 sekstheaters. Althans, ongeveer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden