NIEUWSCorona in Europa

Grote verschillen tussen regio’s Europa: coronavirus treft Stockholm, Londen, Brussel en Madrid zwaar

Enkele grote steden zijn belangrijke brandhaarden van de uitbraak van het coronavirus in Europa. Dit blijkt uit gedetailleerde informatie over sterfte in Europese regio’s. Een blik op de kaart laat zien dat de regionale verschillen vaak groter zijn dan de verschillen tussen landen.

Medische staf van het Erasmusziekenhuis in Brussel bezoekt een patiënt.Beeld AFP

Neem Italië, waar Lombardije zoals bekend hevig getroffen is, maar dat veel regio’s heeft waar covid-19 tot nog toe weinig slachtoffers maakte. De zuidelijke regio’s Basilicata en Calabrië telden omgerekend naar inwonertal minder doden dan bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Holland. Of kijk naar Spanje, waar vooral de provincie rond Madrid veel doden te betreuren had, maar de regio Galicië aanzienlijk minder is getroffen. En in Stockholm en omgeving ligt het dodental inmiddels hoger dan in de meest getroffen Nederlandse provincies Noord- Brabant en Limburg.

‘De verschillen tussen regio’s zijn belangrijker dan de verschillen tussen landen. Nederland is misschien wel het land met de grootste verschillen, wat eigenlijk vreemd is voor zo’n klein land’, stelt Jelmer Visser, de journalist die al deze data heeft verzameld door de websites van Europese regio’s na te pluizen. ‘De gegevens zijn er allemaal wel, maar ze zijn niet centraal beschikbaar. Daardoor is het veel werk om alles samen te voegen.’ Een hels karwei was het bijvoorbeeld in Frankrijk, terwijl er in Tsjechië juist veel informatie beschikbaar was op regioniveau, tot de hoeveelheid mondkapjes aan toe. Visser: ‘Eigenlijk is het vreemd dat dit soort informatie niet op regioniveau door de Europese Unie wordt verzameld. Dit zou juist iets zijn waar de EU haar meerwaarde zou kunnen bewijzen.’

De informatie dateert van 30 april en telt alle doden sinds het begin van de crisis. De informatie is gebaseerd op de tellingen van elk land. Aangezien België coronadoden beter telt, zijn ook de regio’s Wallonië en Vlaanderen op de kaart donker gekleurd.

De gedetailleerde informatie laat ook goed zien dat Nederland tot op zekere hoogte geluk heeft gehad dat de virusuitbraak in kleine Brabantse en Limburgse gemeenten begon en niet in de grote steden in de Randstad. In Groot Brittannië, Zweden, België en Frankrijk bleken de hoofdsteden een belangrijke brandhaard. En als in een grote stad de uitbraak toeslaat, loopt het dodental in een land ook in absolute aantallen snel op.

De minst getroffen regio’s van Europa liggen in Tsjechië, een van de weinige Centraal-Europese land waarover Visser informatie verzamelde. Ook enkele regio’s in Denemarken, Duitsland en Zweden zijn er weinig getroffenen. Groningen is de minst getroffen regio van Nederland, met 2,2 doden per 100 duizend inwoners. Maar er zijn meerdere Europese regio’s die nog minder hard getroffen zijn. In drie Zwitserse kantons is zelfs nog niet één dode geteld.

Meer weten over hoe de internationale verschillen zijn bij de uitbraak van het coronavirus? Bekijk dan deze overzichtspagina met de belangrijkste grafieken van alle landen wereldwijd. 

Juist geïnteresseerd in de cijfers over de Nederlandse situatie? Bekijk dan de overzichtspagina met de belangrijkste grafieken over Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden