Cijfers bij het nieuws

Grote verschillen tussen Oost- en West-Europa, zowel in aantal besmettingen als in vaccinatiegraad

De najaarsgolf aan coronabesmettingen is in bijna heel Europa aangekomen. Vooral in Oost-Europese landen is het besmettingsniveau hoog. De afgelopen week zijn nergens ter wereld zoveel besmettingen gemeld als in Letland: ruim 800 op de 100 duizend inwoners testte er positief. In Litouwen, Servië en Roemenië is het niet veel beter gesteld.

Sjors Hofstede en Nick de Jager
Coronavaccinatie in Belgrado, de hoofdstad van Servië.  Beeld Reuters
Coronavaccinatie in Belgrado, de hoofdstad van Servië.Beeld Reuters

De Letse regering wil het tij keren door scholen, niet-essentielë winkels en uitgaansgelegenheden te sluiten en een avondklok in te voeren. Vooral de lage vaccinatiegraad – 51 procent van de Letten is volledig gevaccineerd – lijkt te nopen tot een nieuwe lockdown. Elders in Oost-Europa zijn nóg minder inwoners gevaccineerd: in Bulgarije, Oekraïne en Roemenië nog geen 30 procent, Rusland komt daar maar net bovenuit.

Hoewel het is bewezen dat vaccinatie veel besmettingen voorkomt, is het virus ook in – de veel geprikte – West-Europese landen bezig aan een opmars. Vooral België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk melden hoge besmettingscijfers.

Sterfte in Roemenië nu hoger dan in Italië bij begin pandemie

Terwijl in Nederland en omringende landen de sterftecijfers ver achterblijven bij die van de eerdere golven, leidt het hoge besmettingsniveau in Oost-Europa wel tot veel sterfte. Met 134 sterfgevallen per miljoen inwoners deze week overtreft Roemenië de aantallen die Italië meldde aan het begin van de pandemie. Toen werd daar uiteindelijk het leger ingezet om doodskisten op te halen uit overvolle mortuaria. In Roemenië blijft een lockdown vooralsnog uit.

Ook in Oekraïne en Rusland leidt het hoge besmettingsniveau tot veel sterfte. De drie landen zijn samen goed voor bijna 17- van de ruim 18 duizend sterfgevallen die de afgelopen week in Europa zijn gerapporteerd. Op geen ander continent lag de sterfte zo hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden