Grote verschillen in honden-belasting

Jaarlijks zijn de Nederlandse honden goed voor zo'n 126 miljoen kilo poep. En voor een van de grootste volksergernissen in ons land. Speciale opsporings-ambtenaren controleren de hondenbezitters op zakjes en kakjes.

AMSTERDAM - Hoeveel een hond kost, hangt af van de woonplaats. Tarieven voor hondenbelasting lopen landelijk namelijk sterk uiteen. Hoek van Holland is het duurst, daar is het tarief 117 euro voor de eerste hond. In 3 op de 10 gemeenten wordt helemaal geen hondenbelasting geheven.


Dat blijkt uit het rapport 'Landelijk onderzoek naar gemeentelijk hondenbeleid 2011', een inventarisatie onder 194 gemeenten. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op het Symposium Hondenbeleid in Nieuwegein.


80 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat overlast door hondenpoep de verantwoordelijkheid is van hondenbezitters. Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 60 procent van de geïnde hondenbelasting wordt uitgegeven aan handhaving en het plaatsen en onderhouden van voorzieningen. Gemeenten zijn volledig vrij in de besteding van dat geld, volgens Rosalie van Heijst, senior beleidsmedewerker belastingen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze kunnen het geld besteden aan hondenbeleid, maar ook aan straatlantaarns.


Hondenpoep is volgens het CBS volksergernis nummer één. Volgens de onderzoekers heeft ruim 6 procent van de Nederlanders een hond. Eerder werd het totale aantal op 1,5 miljoen honden geschat. Dat betekent dat die samen jaarlijks zo'n 126 miljoen kilo bij elkaar poepen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden