Grote verkoper maakt gehakt van Ahold

De vrije val van supermarktketen Ahold houdt aan. Op de Amsterdamse beursvloer daalde het aandeel dinsdag met 2,7 procent naar 17,49 euro, het laagste koersniveau in vijf jaar....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Op een overigens weinig geanimeerde beursvloer viel vooral de omzet in het aandeel Ahold op. Er verwisselden dinsdag bijna twee keer zoveel stukken van eigenaar dan gemiddeld. 'En dat gaat al een week zo', verklaarde een handelaar. Vorige week daalde het aandeel bij hele hoge omzetten twee dagen achter elkaar met circa 10 procent per dag. Na twee dagen van herstel gaat de uitverkoop deze week weer verder. Volgens een handelaar kan dit maar éen ding betekenen: 'Er is een grote Amerikaanse belegger bezig met het liquideren van zijn portefeuille. Anders zijn de hoge volumes niet te verklaren.' De koers van Ahold is sinds het begin van dit jaar met ruim 40 procent gedaald.

Er kwam dinsdag nog meer slecht nieuws bij voor Ahold. De franse exploitant van bedrijfskantines, Sodexho, stelde de verwachte omzetgroei bij van 3 procent naar 2 procent. De koers van het aandeel Sodexho, dat vorig jaar het Nederlandse caterbedrijf Van Hecke overnam, daalde met 9 procent. Ahold is met dochter Deli XL een belangrijke toeleverancier van Sodexho, en op de Amerikaanse markt is Ahold het op eén na grootste cateringbedrijf na twee overnames in 2000 en 2001.

Het slechte nieuws over Ahold kwam niet alleen. Ook het aandeel Philips had het zwaar te verduren. Slecht nieuws van het Duitse Siemens was de belangrijkste oorzaak. De slechte vooruitzichten op de telecommarkt sleept Philips mee. De chipsdivisie van det elektronicaconcern is een van de belangrijkste leveranciers van de makers van mobieltjes. Philips sloot 1,25 procent lager op 26,84 euro.

Ook voormalig Philips-dochter ASM Lithography had het moeilijk. Zakenbank Merrill Lynch verwacht dat de investeringen in de chipsector lager zullen uitvallen dan verwacht, en dat trof de Nederlandse bouwer van chipmachines zwaar. Het aandeel daalde met ruim 5 procent naar 14,42 euro.

De AEX-index sloot de dag af met een verlies van 1 procent op 429,3 punten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden