Grote veiligheidsoperatie in Bagdad

Meer dan 50 duizend Iraakse en Amerikaanse troepen bewaken sinds woensdag de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De enorme operatie is bedoeld om de opstandelingen definitief te stoppen...

AP

De operatie Moving Forward Together (Gezamenlijk Voortwaarts) kon niet voorkomen dat een bomaanslag twee personen het leven kostte. De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft alle Iraakse partijen en gezindten opgeroepen zich met de doelstellingen van de veiligheidsoperatie te vereenzelvigen.

De Amerikaanse president Bush, die dinsdag een bliksembezoek aan Bagdad bracht, zei woensdag dat 7200 Amerikaanse militairen meedoen aan de actie. De president maakte duidelijk dat het nog wel even kan duren voordat de operatie geslaagd is. Onderdeel van de opzet zijn tijdrovende huiszoekingen en ook de ontwapening van burgermilities in alle stadsdelen.

De massale aanwezigheid van veiligheidstroepen zorgde voor propvolle straten. Auto's stonden bumper aan bumper voor controleposten. Voertuigen werden minutieus doorzocht en alle identiteitspapieren werden nauwgezet gecontroleerd. Het nachtelijk uitgaansverbod in Bagdad is bovendien uitgebreid en rond het vrijdaggebed mogen voortaan helemaal geen auto's meer rondrijden.

De Iraakse premier al-Maliki denkt dat een dialoog met een deel van de rebellen in zijn land mogelijk is. Hij zei tijdens een persconferentie dat ‘de nationale verzoening de mogelijkheid biedt om een dialoog te hebben met rebellen die tegen het politieke proces zijn en die onder voorwaarden weer willen meedoen’.

Maliki herhaalde dat hij niet bereid is te onderhandelen met opstandelingen die Iraaks bloed aan hun handen hebben. Hij vroeg de bevolking van Bagdad de verscherpte veiligheidsmaatregelen te steunen in een poging de controle over de straten terug te winnen op de opstandelingen.

De terreurgroep al-Qa'ida kondigde eerder deze week een grote aanslag aan in Bagdad. De organisatie van Osama bin Laden wil de dood wreken van al-Zarqawi. Die kwam een week geleden om het leven door een Amerikaans bombardement. Doelwit van een vergeldingsoperatie zou de Groene Zone zijn, een stadsdeel waar de Iraakse regering, de buitenlandse troepenmacht, internationale hulporganisaties en internationale media hun hoofdkwartieren hebben.

\N Beeld AFP
\NBeeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden