Grote vechtlust in chique ambiance

De in vlekkeloze smoking gestoken spelers en Fischer/ Weigkricht, de Oostenrijkse wereldkampioenen bij de vrouwen, in modieuze avondkleding wandelden door de speelzalen van het Haagse hotel Des Indes....

KEES TAMMENS

De chique ambiance van de Cap Gemini Wereld Top-16 kan een argeloze bezoeker op een dwaalspoor brengen. De vergelijking met de wolf in schaapskleren is op zijn plaats. Op elk moment vlechten de experts uit alle delen van de wereld verraderlijke valstrikken. Geen gallery-play, het gaat om de punten.

De drie Nederlandse paren onderscheiden zich (met het Oostenrijkse vrouwenpaar) van de rest van het veld. Terwijl de andere deelnemers een dikbelegde boterham als professionele bridger verdienen en zich in alle rust kunnen prepareren op een zware krachtmeting hebben onze landgenoten, ambitieus maar geremd door tijdgebrek, een zware klus aan de bestorming van de top.

In Cap Gemini 1999 gingen Jansen/Westerhof uitstekend van start met overwinningen op Maas/Ramondt (59-41) en 71-29 tegen Leufkens/Westra. Het Groningse paar had zijn kruit verschoten en duikelde na een catastrofale 20-80 nederlaag tegen de foutloos opererende Berkowitz/Cohen(VS) ver terug. Maas/Ramondt kwamen nooit echt los en dobberden in de staart van het klassement. Leufkens/Westra herstelden zich manmoedig van een zwakke start, werkten zich met solide bridge omhoog, en bereikten een fraaie derde plaats, nipt achter Buratti/Lanzarotti, de regerende Italiaanse wereldkampioenen.

En de eerste plaats? De magistraal spelende Amerikanen David Berkowitz/Larry Cohen waren in de dertiende editie van dit topevenement een klasse apart. Zij namen na twaalf van de vijftien rondes een voorsprong van meer dan honderd imps op de nummers twee en vierden op de slotdag comfortabel uit.

Bij de strijd tussen twee topspelers (diagram 1) spelen kleine nuances een beslissende rol.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--2SApas3

pas3pas4

pas4pas4

pas5SApas6

paspaspas--

West kwam uit met harten voor het aas. De leider, Berry Westra, speelde A waaruit de vier-nul verdeling van de troeven bleek. Een harten getroefd en een kleine klaveren uit zuid, west 10, H in de dummy gevolgd door 8 voor V in west (Oost gooide op de drie keer klaveren twee ruiten en een schoppen af). West vervolgde ruiten voor A in noord. Een harten getroefd en met B de laatste troef van west opgehaald, uit noord B weg en oost V. Overgestoken naar H en H en de dertiende harten geïncasseerd. Daarop verdween bij oost een kleine schoppen. Er waren op dit moment nog twee kaarten te spelen.

In Zuid AB over, in noord een kleine schoppen en 10. De leider mocht geen slag missen: Schoppen naar B of naar het aas in zuid? Berry sneed, west maakte V en een ruitenslag, twee down. Paul Chemla koos na identiek afspel voor A, V viel en plus 1370 voor de veelvuldige Franse wereldkampioen. De informatie op dat moment: oost had een vierkaart harten laten zien, vier ruiten en vier schoppen. De vraag: wat was de laatste kaart van oost: V of H?

Een normale actie kan zwaar gestraft worden (diagram 2).

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas13

paspasdbl pas

paspas-- --

Niemand had kritiek op het 3-bod van zuid, Piet Jansen. Kostbaar was het wel. West kwam uit met V voor het aas in de dummy. De leider hoopte dat oost B of 10 sec had en speelde ruiten naar het aas. Hierna was het verlies van drie troefslagen, een in schoppen en twee in harten onvermijdelijk: min vijfhonderd in noord-zuid.

Bij de analyse van het spel leek het erop dat de leider een downslag kon verhinderen door te beginnen met A en een ingetroefde klaveren. Er ontstaat, als de leider zelf nooit troef speelt, een eindspel tegen de vierkaart troef van west. Meestergoochelaar Zia toonde dit daadwerkelijk aan.

westnoordoostzuid

--pas12

paspasdbl pas

paspas-- --

Zia zat na 2 een niveau lager dan de wanhopig in 3 spartelende Jansen. West kwam tegen 2-gedoubleerd ook uit met V. Zia nam A, speelde klaveren naar het aas en troefde een klaveren. Daarop volgde een sluwe kleine schoppen uit zuid. West sliep en legde klein zodat Zia niet alleen een schoppenslag had gestolen maar ook de dummy met 10 bereikte. Opnieuw een klaveren getroefd; H meegenomen en met harten van slag naar oost die ruiten inspeelde: 2, 7 en 10 in west. West speelde V na door iedereen gedoken (fout van oost). Zuid troefde V met r*8 en speelde van AV9, met in west HB5, 9 na zodat west de twee laatste slagen in AV moest spelen. Een gedoubleerde overslag: plus 380 voor noord-zuid. Negen slagen waarvan Piet Jansen alleen mocht dromen.

De Cap Gemini Top-16 wordt gescoord volgens de Butler-formule; de scores in een lijn opgeteld en gedeeld door het aantal tafels. Tegen die datumscore vergelijk je je eigen resultaat. Grote spellen, slems in het bijzonder, tikken hard aan. Maas/Ramondt werden de dupe van een perfect getimede preëmptieve actie van Geir Helgemo (diagram 3).

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

----pas2

3paspaspas

West gooide met 3 alle remmen los na de 2-opening van zuid, Maas. Noord, Ramondt, zag in dat hij 3 gevoelig kon downspelen. Ook als noord-zuid klein slem maken zou dat een goede verzekering zijn. De leider maakte in 3 drie slagen, een ruitenslag en twee troefslagen: plus 1400 voor het Nederlandse paar, voldoende compensatie voor 6SA maar niet voor groot slem.

Leufkens/Westra bereikten - ongestoord en ondanks of dankzij enige biedverwarring? - wel het optimale groot slem.

westnoordoostzuid

----pas2SA

pas3pas3

pas4pas4

pas4pas4SA

pas5pas5SA

pas6pas7

pas7SApaspas

Het biedverloop in vogelvlucht: 2SA: 21-22, een tikje off-shape vanwege de zeskaart harten. 3: Puppet Stayman (Niemeyer). 3: vijfkaart harten. 4: een klaverenkleur met slemintentie. 4 en 4: controles. 4SA: Azen vragen met klaveren troef. 5: twee (van de vijf azen) plus V. 5SA: op weg naar groot slem. 5: extra -waardes. 7: poging tot eindbod. 7SA: dan moeten we ook dertien slagen in sans atout hebben. De datumscore: +1830. Berkowitz/Cohen hadden op dit spel het geluk van de goede bridger. Na een ellenlang biedverloop eindigde het bieden in 7. Oost gaf in de uitpaspositie een Lightner-doublet voor een schoppenintroever. Zuid greep zijn kans en corrigeerde naar 7SA, waarna west sip meedeelde ook zonder doublet met schoppen te zijn uitgekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden