Grote uitschieters door lage koersen

De wet van de kleine getallen doet zijn werk op de Amsterdamse beurs. Doordat de koersen de laatste weken zo diep zijn gezakt, zorgt een kleine koerssprong al voor een forse procentuele stijging....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Als Hagemeyer zijn oude niveau wil bereiken zal het fonds in procenten harder moet stijgen: namelijk met 55 procent. Een deel van dat herstel vond donderdag plaats. Zonder directe aanleiding won het distributiebedrijf ruim 20 procent en sloot op 15,25 euro. Gerekend in euro's was deze stijging minder spectaculair. Het fonds won 2,63 euro.

'Bij deze lage niveaus krijg je deze forse uitslagen,' zegt een beurshandelaar. Buhrmann hoeft bijvoorbeeld maar één euro te stijgen, om zijn koers 16 procent te zien oplopen.' Donderdag was een minieme stijging van 16 eurocent al goed voor een procentuele stijging van 2,7 procent.

Naast Hagemeyer gingen ook ASML (+16 procent), Philips(+10 procent) en KPNQwest (+8 procent) flink omhoog. Ook Koninklijke Olie deed mee in de optocht van forse procentuele stijgingen. De olie- en gasmaatschappij won maar liefst 5,2 procent op 57,20 euro. Dankzij deze stijgingen steeg de graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, met 4,67 procent. 'Maar bij deze lage niveaus kun je niet spreken van een feestje', zegt een handelaar. 'De uitdrukking ''redelijk positief'' is momenteel beter op zijn plaats.'

De Amsterdamse opmars was te danken aan gunstig nieuws uit de Verenigde Staten. Computerbedrijf Dell en internetleverancier Cisco houden vast aan eerdere voorspellingen. 'Dat valt goed bij beleggers.' Vooral Nederlandse technologiefondsen trokken zich op aan dit nieuws.

KPNQwest profiteerde van het bericht dat KPN zijn aandelen eerder tracht te verkopen. KPN zelf reageerde nauwelijks op het bericht. Fornix BioSciences profiteerde van de toekenning van een patent in de VS. IHC Caland verloor licht, nadat het bedrijf aankondigde aandelen uit te geven om de overname van Atlantia te betalen.

Newconomy stond ook in de belangstelling. Het gevallen internetfonds trok de afgelopen dagen bij relatief grote omzetten een spurtje van 6 eurocent naar 35 eurocent. Een stijging van ruim 300 procent. Het bedrijf zou de verkoop van Wish/Nok Nok bijna rond hebben, waarmee de financiële problemen kleiner zouden worden. Donderdag ging Newconomy echter weer 37 procent omlaag naar 22 eurocent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden