Grote tevredenheid om 'n paar plasjes

De Nederlandse tennisbond KNLTB klopte zich deze week op de borst voor alle vooruitstrevendheid op het gebied van dopingcontrole. Want zeg nou zelf: bijna vijf procent van alle controles in de tenniswereld worden in Nederland gehouden....

Bij de Bossche persconferentie van de ITF, over een anti-dopingprogramma voor jongeren, kwamen Jacques van Unen en Dirk Lammertink, medische bestuurders van de KNLTB, vertellen dat hun sport, ook qua blessurepreventie, behoorlijk aan de weg timmert en dat de complimenten van ITF-voorzitter Francesco Ricci Bitti daarom op hun plaats waren.

Van Unen: 'Het gaat om de dopinggevoeligheid van een sport en het aantal topsporters. Dan is 48 geen slechte score.'

Namens DoCoNed, de Nederlandse dopingcontroleur, sprak directeur Maarten Koornneef relativerende woorden. 'De tennisbond doet wat het moet doen. Maar ook niet meer.'

De 48 tests per jaar worden betaald uit het subsidiebeleid van het ministerie van VWS en het NOCNSF. Wie meer controles dan dat contingent wil, omdat het probleem serieus wordt genomen, kan bij DoCoNed terecht voor 900 gulden per plasje. De wielrenunie koopt bijvoorbeeld bij tot 270 controles per jaar, om een serieuze aanpak van het dopingprobleem te kunnen staven.

Koornneef, met lichte schampering in de stem: 'De tennisbond is niet langs geweest om extra controles te kopen.' Of we daar maar onze conlusies uit wilden trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden