Grote steden zien niets in kraakverbod

De vier grote steden zijn tegen een kraakverbod. Ze schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen (CDA), Arie Slob (ChristenUnie) en Brigitte van der Burg (VVD).

ANP

Die kwamen onlangs met het initiatiefwetsvoorstel Kraken en Leegstand, waarin ze het verbod hebben opgenomen.Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht noemen de maatregel echter ‘contraproductief’.

‘Het zal leiden tot meer leegstand.’ De G4 erkennen dat geweld door krakers een probleem is, maar stellen dat ze dat met de huidige wetgeving ook kunnen aanpakken.

De steden schrijven verder dat het wetsvoorstel geen goed alternatief middel biedt om huizenbezitters ertoe te bewegen hun panden niet leeg te laten staan. Zo vinden zij de eenmalige boete van 7500 euro die eigenaren zouden kunnen krijgen ‘weinig effectief’. De G4 zien zelf meer in een leegstandsbelasting of boetes die zijn gekoppeld aan de waarde van een pand.

De vier gemeenten stellen verder dat het plan van de Kamerleden zich vooral richt op de leegstand van huizen, terwijl in de grote steden juist leegstande kantoren en bedrijfsruimten een groot probleem zijn.

‘Alles overziende is onze conclusie dat het huidige wetsvoorstel Kraken en Leegstand niet zal bijdragen aan het oplossen van de problemen van de G4’, schrijven ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden