Grote steden krijgen in 2000 mogelijk last van rattenplaag 'Ongedierte is moeilijk te bestrijden'

Wat doet een vlieg op een boterham? Van der Winden, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ongediertebestrijding (NVO), beeldt het proces plastisch uit met sis- en keelklanken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Zijn maagdarmkanaal, gevuld met ziekmakende E colibacteriën, wordt op de boterham geleegd, en om ruimte te maken voor het voedsel schijt hij nog een dosis bacteriën op het brood. 'En nu bent u aan de beurt. Zomergriep', zegt het bestuurslid van de NVO, die dinsdag haar 25-jarig bestaan vierde.

Een ratten- of kakkerlakkenplaag in de Nederlandse steden als millenniumprobleem acht de vereniging niet uitgesloten. Ongedierte rukt op. Zowel in de horeca als bij bedrijven en in de woning. De klassieke bestrijdingsmiddelen falen omdat het ongedierte daar resistent tegen raakt.

Volgens Van der Winden worden er onvoldoende nieuwe middelen ontwikkeld om de plagen te kunnen bestrijden. De bedrijven die deze middelen willen verkopen, hebben geringe omzetten maar moeten enorme bedragen betalen voor onderzoek om de nieuwe middelen toegelaten te krijgen.

Een onderzoek kost een paar ton, en daarom is de innovatie in deze sector dramatisch afgenomen, aldus NVO-bestuurder Van der Winden.

Het ongedierte rukt niet alleen op via de Rotterdamse haven. Ook de nieuwe woonwijk aan de vijver met natuurvriendelijke oevers is vragen om ellende, schetst prof dr. J. van Bronswijk van de Technische Universiteit Tilburg. Die langzaam naar het water aflopende oevers met groene sprieten zijn geweldige nestgelegenheden voor insecten, muizen en ratten.

Als de mussen van het dak vallen, mogen de kinderen eigenlijk niet in het water omdat ze daar ziek van worden, maar verbiedt dat maar eens. 'Door de nieuwe natuur wordt ook de ongediertebestrijding moeilijker. We hebben meer middelen nodig', vindt Van Bronswijk.

Uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de huisstofmijt de belangrijkste veroorzaker is van astma bij kinderen. De kosten voor de gezondheidszorg zullen om die reden oplopen.

Het ontwikkelen van nieuwe middelen tegen de stofmijt is daarmee vergeleken goedkoper. Beter en vaker het huis schoonmaken en ook meer ventileren, kan al veel schelen in de ontwikkeling van ongedierte in huis.

Volgens de gisteren uitgebrachte jubileumpublicatie van de NVO zijn er nieuwe bestrijdingsmethoden in aantocht. Zo worden insecten die zich in het hout vreten in Zweden en Duitsland bestreden door verhitting. Een warmtegolf van 60 graden Celsius wordt in het gebouw of het hout geblazen. Daardoor gaan ook de larven dood.

Nog in ontwikkeling is de methode waarbij zoveel stikstof in een gebouw wordt geperst dat de zuurstof wordt verdrongen. Alle levende organismen leggen op den duur het loodje, dus ook alle larven en eitjes.

Het kan een bruikbare, maar wel dure methode zijn om de grote houtworm, ook wel de bonte knaagkever genoemd, uit monumenten te verjagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden