Grote sprong PvdA in peiling De Hond

In de peiling van Maurice de Hond maakt de PvdA vrijdag een enorme sprong. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de partij volgens de peiling uitkomen op 32 zetels, vijf meer dan afgelopen zondag en zeventien meer dan vlak voor de val van het kabinet.

ANP

De PvdA heeft nu 33 zetels in de Kamer. Het CDA zakt vrijdag naar 24 zetels, een minder dan zondag. Het CDA heeft momenteel 41 zetels in het parlement. De PVV verliest ook een zetel in vergelijking met zondag, maar de 25 zijn er nog altijd zestien meer dan het huidige zetelaantal.

De winst van de PvdA gaat vooral ten koste van D66 (-2), GroenLinks (-1) en SP (-1). D66 staat in de peiling op zestien zetels, nog wel dertien meer dan nu in de Kamer. GroenLinks staat op elf (zeven) en de SP op negen (25).

In de peiling van De Hond staat de VVD op 21 zetels, een minder dan bij de laatste verkiezingen in 2006. De ChristenUnie staat op zeven (zes), de SGP op twee (twee), de Partij voor de Dieren op twee (twee) en Rita Verdonk behoudt haar ene zetel.

In de peiling van vrijdag is met drie partijen alleen een meerderheid te halen door de combinatie van PvdA, PVV en CDA. De PvdA sluit de PVV echter uit van samenwerking. Als gekeken wordt naar de voorkeur voor een premier is de populariteit van beoogd PvdA-lijsttrekker Job Cohen verder gestegen (59 procent), en die van Jan Peter Balkenende (CDA) en Geert Wilders (PVV) gedaald. Een meerderheid van de ondervraagden wil dat Balkenende zich terugtrekt als CDA-leider.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste vierduizend mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. Er is gepeild tussen woensdagmiddag en vrijdagmiddag.

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden