Grote ruiming hobbypluivee gemeenten in Limburg

Ondanks een groeiend volksverzet organiseert het ministerie van Landbouw komend weekeind een massale ruimingsactie van hobbypluimvee in negen Limburgse gemeenten....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Bewoners kunnen donderdag en vrijdag hun pluimvee aanmelden en de kratten meenemen, die vervolgens vrijdag en zaterdag thuis worden opgehaald. Daarvoor zet het ministerie van Landbouw zeventig vrachtwagens in. Het pluimvee wordt vergast op het terrein van een slachterij in Hunsel. De burgemeester vaardigde al een noodverordening uit om snel te kunnen ingrijpen bij wegblokkades en andere acties.

Een actiegroep van hobbydierhouders heeft voor zaterdag een demonstratie aangekondigd bij de kippenslachterij. De organisatoren rekenen op enkele honderden hobbyboeren en sympathisanten. De actievoerders roepen burgers ook op het 'krattenexperiment' van de overheid te saboteren door massaal kratten op te halen en ze te vullen met 'nepkippen'.

Deze week doet het ministerie een laatste poging in Nederweert en Neerkant om middels advertenties in lokale bladen verzakende hobbyboeren te informeren en te bewegen hun pluimvee aan te melden voor vergassing. Daarna gaat de AID actief speuren naar de laatste verborgen kippen.

Dierenartsen hebben kritiek geuit op de manier waarop de overheid het hobbypluimvee in Limburg ruimt. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde veroorzaakt het vervoer in open kratten onnodige risico's voor verspreiding van het vogelpestvirus. 'Uit veterinair oogpunt pleiten wij voor het ter plekke afmaken van dieren', aldus KNMvD-woordvoerder Bert Hendriks.

Het ministerie van Landbouw deelt die kritiek niet: 'We doen dit alleen in een aangesloten gebied waar al het commerciële pluimvee reeds is geruimd. Op deze manier worden ook de laatste kippen uit het gebied weggehaald. Dan kan het virus geen kant meer op, omdat er geen kip meer over is.

Op verzoek van de KNMvD staat het departement wel toe dat particulieren hun beesten thuis laten inslapen door middel van een spuitje van de dierenarts. Voor die dodingskosten moeten ze zelf opdraaien, waardoor de animo vermoedelijk niet groot zal zijn.

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders adviseert gedupeerden om de 'ruimers' persoonlijk aansprakelijk te stellen voor alle materiële en immateriële schade. Volgens de advocaat van de NBvH is de overheid niet gelegitimeerd om zulke ingrijpende en onomkeerbare maatregelen te nemen. Dat mag alleen als er zwaarwegende argumenten zijn, en die zijn er volgens hem niet.

Het ministerie heeft zijn ambtenaren en andere betrokken gisteren gerustgesteld. 'Als er sprake is van enige claim, dan is het ministerie natuurlijk aansprakelijk, niet de medewerkers', aldus een woordvoerster.

Dierenorganisaties zijn gisteren begonnen met publiciteitsacties tegen de massale ruimingen van hobbypluimvee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden