Grote risico's ongebreidelde uitbreiding veestapel voor mens

De acht huisartsen in de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden (12.750 inwoners) hebben alarm geslagen over de sterke toename van het aantal varkenshouders dat besmet is met resistente bacteriën als MRSA en ESBL.  'Met vierduizend varkens per vierkante kilometer is deze gemeente een paradijs voor infectieziekten', zegt huisarts Willem Sanders.

null Beeld null

Door het hoge antibioticagebruik in de intensieve veehouderij vormen de veestallen een reservoir van multiresistente bacteriën die kunnen worden overgedragen op de mens. 'Ik doe elke dag mijn best om zo min mogelijk antibiotica voor te schrijven, maar het gaat met tonnen tegelijk door het veevoer', aldus Sanders.

In de twaalf jaar dat hij huisarts is, heeft hij het aantal patiënten met MRSA minstens zien verdubbelen. Dat zijn vooral varkenshouders. Die ontwikkeling houdt volgens hem gelijke tred met de uitbreiding van het aantal varkens in de plattelandsgemeente, waar CDA en boerenorganisatie ZLTO al heel lang de dienst uitmaken. Namens alle huisartsen waarschuwde hij vorige maand tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad voor de risico's van een ongebreidelde uitbreiding van de veestapel. 'Het is voor mij onbegrijpelijk dat de gemeente Reusel-De Mierden de bewoners aan grote potentiële gezondheidsrisico's wil laten blootstellen zonder zich hierover vooraf te laten informeren', zei hij. De huisartsen hekelen het gemak waarmee de gemeente economische belangen laat prevaleren boven de volksgezondheid.

Antibiotica-resistente

Mensen met MRSA of ESBL kunnen niet of nauwelijks behandeld worden met antibiotica, waardoor ze levenslang blaasontsteking kunnen houden of zelfs doodgaan aan een simpele wondinfectie. Ook wordt het steeds moeilijker om ze op te laten nemen in ziekenhuizen, die een strikt protocol hebben voor MRSA-patiënten. Volgens Sanders wijken veel zieke varkenshouders daarom uit naar ziekenhuizen over de grens, die minder streng zijn.

Hij wijst op internationale onderzoeken, waaruit zou blijken dat inmiddels 80 procent van de varkenshouders drager is van de antibiotica-resistente bacterie. 'Bij deze veedichtheid is het niet de vraag óf maar wannéér er een uitbraak komt van gemuteerde bacteriën die overslaan op de mens', aldus Sanders. De lokale VVD doet het alarm van de huisartsen af als 'stemmingmakerij'. Volgens de partij is er geen wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen veehouderijen en patiënten met multiresistente bacteriën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden