nieuwspensioenen
Grote pensioenfondsen verzetten zich tegen dreigende kortingen
De grootste pensioenfondsen werken aan een plan om te voorkomen wat DNB-president Knot vindt dat ze moeten doen: zo snel mogelijk korten op de pensioenen.
Vier grote pensioenfondsen, samen goed voor ruim 800 miljard aan pensioenvermogen, slaan de handen ineen om kortingen op de pensioenen te voorkomen. Ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en metaalfondsen PME en PMT pleiten ervoor om de verwachte rendementen van hun beleggingen zwaarder mee te laten wegen bij het berekenen van het vermogen dat zij in kas moeten hebben.
De pensioenen van miljoenen Nederlanders dreigen volgend jaar te worden gekort. Een aantal grote fondsen, waaronder deze vier, verkeert qua dekkingsgraad in de gevarenzone: op basis van de huidige rekenregels hebben ze te weinig geld in kas om op de lange termijn aan alle pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Die pleister moet er snel af worden getrokken, stelde Klaas Knot, president van toezichthouder De Nederlandsche Bank, deze week in de Tweede Kamer.
De toezichthouder staat lijnrecht tegenover de fondsen, die vinden dat het verlagen van de pensioenen niet nodig is omdat hun vermogens elk jaar meerdere procenten rendement opleveren. ‘Ons pensioenvermogen is in tien jaar tijd verdubbeld, maar de deelnemers hebben daar geen cent van gekregen’, zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann vrijdag in een interview met De Telegraaf. ‘De spelregels van het huidige contract zijn failliet’, concludeert zij.
Volgens die spelregels moeten pensioenfondsen hun huidige en toekomstige vermogen berekenen op basis van een zeer lage rekenrente – een rente die wordt vastgesteld door DNB en die de huidige lage marktrente volgt. Hoe lager de rekenrente (lees: de verwachting dat het vermogen de komende jaren weinig zal groeien), hoe meer geld fondsen in kas moeten hebben. DNB verwacht dat de marktrente de komende jaren laag zal blijven en dat kortingen op pensioenen dus onvermijdelijk zijn.
De regels knellen te veel, stellen de fondsen. Hun vermogens groeien dankzij positieve rendementen op aandelen en obligaties, en desondanks is de uitkomst van de strenge rekensom dat de kassen niet genoeg zijn gevuld. ‘We moeten onszelf arm rekenen’, zegt Wortmann in De Telegraaf. Ze wijst erop dat in juni een pensioenakkoord is gesloten tussen vakbonden, werkgevers en kabinet. Daarin staat onder andere een voorstel voor een nieuw pensioencontract met andere rekenregels. De fondsen willen dat het kabinet, vooruitlopend op de uitwerking van het akkoord, de rekenregels versoepelt. ‘Het is onbegrijpelijk als we nu gaan korten op basis van het huidige pensioencontract’, stelt de ABP-bestuurder.
Is er over 35 jaar nog pensioen voor mij?
Verslaggever Joost de Vries (32) ging op zoek naar wat er voor hem overblijft. ‘Zelfs bij een digitale apocalyps is mijn pensioen nog niet verloren.’