Grote partijen Algerije zullen stembus mijden

AMSTERDAM De drie belangrijkste politieke bewegingen van Algerije hebben maandag opgeroepen tot een boycot van de voor 16 november uitgeschreven presidentsverkiezingen....

Van onze buitenlandredactie

Het standpunt is verwoord in een verklaring van de 'groep van Rome', de acht Algerijnse politieke partijen die in januari in de Italiaanse hoofdstad opriepen tot een herintegratie van het Islamitische Heilsfront (FIS) in het politieke leven. Het FIS werd verboden nadat het eind 1991 de eerste ronde van parlementsverkiezingen won, die vervolgens werden geannuleerd.

Naast het FIS maken ook de voormalige eenheidspartij Front van Nationale Bevrijding (FLN) en de Berber-partij Front van Socialistische Krachten (FFS) deel van uit van de 'groep van Rome'. Samen waren deze drie partijen in de eerste ronde van 's lands eerste vrije parlementsverkiezingen goed voor 80 procent van de stemmen.

Volgens de gemeenschappelijke verklaring zijn de verkiezingen slechts 'een nieuwe formule om het huidige regime te versterken en de crisis te verlengen'. De partijen vrezen dat de verkiezingen 'het land meer bloedvergieten zullen brengen'. Zeker 30 duizend Algerijnen zijn omgekomen sinds het FIS in 1992 de wapens opnam.

Het verzoek van het bewind aan de VN, de Arabische Liga en de Organisatie van Afrikaanse Eenheid om waarnemers te sturen, beschouwen zij 'als een poging hen in de crisis van het land te betrekken'. Aanvaarding van de uitnodiging komt neer op 'samenzwering met regime', aldus de partijen, die het dilemma voor de internationale organisaties daarmee groot maken.

De drie grote partijen hadden eerder al laten weten niets te zien in verkiezingen zonder deelname van het FIS, maar het is voor het eerst dat zij tot een boycot oproepen.

President Liamine Zeroual besloot de presidentsverkiezingen door te zetten nadat een tweede serie gesprekken met gevangen leiders van het FIS op niets uitliep. Maar zijn streven om tot een brede legitimatie te komen voor een nieuw staatshoofd lijkt bij voorbaat mislukt. Verwacht wordt dat met name op het platteland weinig kiezers de gang naar de stembus zullen durven maken, uit vrees voor vergelding door gewapende groepen.

Een kandidaat moet 75 duizend handtekeningen verzamelen om te kunnen meedingen. Een hele reeks onbetekenende politici heeft al laten weten te willen meedoen.

De enige serieuze kandidaat tot nu is ex-premier Redha Malek. Hij wordt gerekend tot de éradicateurs (uitroeiers), die korte metten willen maken met de fundamentalisten. Maleks Republikeinse Nationale Alliantie heeft de steun van de populaire ex-minister van Binnenlandse Zaken Sélim Saadi.

President Zeroual, een gerespecteerd oud-legerleider, zou weinig voelen voor een verlenging van zijn ambtstermijn. Maar er is een intensieve lobby gaande onder leiding van zijn adviseur ex-generaal Mohamed Betchine, die een miljoen handtekeningen wil verzamelen om hem over te halen.

De enige politicus die zowel voor de fundamentalisten als het leger aanvaardbaar zou kunnen zijn, ex-minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Taleb Ibrahimi, heeft eerder gezegd niet te willen meedoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden