Grote opmars ervaringsdeskundigen in psychiatrie, zorg en welzijnswerk

De ervaringsdeskundige is bezig aan een onstuitbare opmars in de psychiatrie, de zorg en het welzijnswerk. Daarbij zetten zorgorganisaties of gemeenten mensen in die zelf ervaring hebben met bijvoorbeeld dakloosheid, depressie, verslaving of armoede.

Charlotte Huisman
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er zijn al veel opleidingen voor ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. In september beginnen ook twee opleidingen ervaringsdeskundigen in de armoede, in Utrecht en Amsterdam. In Veendam is deze opleiding al begonnen voor mensen die in armoede zijn opgegroeid.

Het idee is dat zij bijvoorbeeld voor gemeenten makkelijker contact kunnen leggen met armen in nood dan de reguliere hulpverlening dan kan. Ook zouden zij de cliënten beter kunnen begeleiden hun situatie te verbeteren.

Uit onderzoek van onderzoeksinstituut Trimbos, dat binnenkort wordt gepubliceerd, blijkt dat psychiatrische patiënten baat hebben bij een trainingsprogramma van ervaringsdeskundigen. De cliënten krijgen meer psychische veerkracht, hebben minder behoefte aan zorg en komen minder vaak in instellingen terecht.

'Voorheen stond de deskundige professional te veel tegenover de lijdzame cliënt. Nu gaat het erom dat mensen weer vat krijgen op hun leven en niet de hulpverlener laten bepalen wat er moet gebeuren, zegt Trimbos-onderzoeker Hans Kroon. Het advies is dat er in elke gemeente ervaringsdeskundigen aanwezig en beschikbaar moeten zijn 'om laagdrempelig en preventief ondersteuning te bieden bij herstel en participatie'. Kroon beklemtoont dat de inzet van ervaringsdeskundigen een aanvulling is en zeker niet moet worden gezien als een bezuinigingsmaatregel ter vervanging van de professionals.

Critici zeggen dat reguliere hulpverleners zich bedreigd voelen door de 'tsunami' van ervaringsdeskundigen. Gemeenten die moeten bezuinigen op de zorg, zetten ervaringsdeskundigen vaak in als vrijwilliger.

Het Trimbos-instituut en ook kenniscentrum Movisie doen de aanbeveling om ervaringsdeskundigen netjes te betalen. De financiering is nu volgens hen vaak nog niet goed geregeld.

Wie een depressie of verslaving achter de rug heeft, kan daardoor lotgenoten helpen. 'Ik weet hoe zwaar het is, maar ook hoe je aan je herstel kunt werken.' Lees hier de reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden