Grote meerderheid Noord-Irakese Koerden stemt voor onafhankelijkheid

De Koerden in Noord-Irak hebben in grote meerderheid gestemd voor onafhankelijkheid. De president van hun autonome regio, Masoud Barzani, zei dinsdagavond in een televisietoespraak dat de kiezers in het maandag gehouden referendum 'ja' hebben gestemd.

Rob Vreeken
Een stembureau in Erbil op de dag van het referendum. Alle kiezers moeten na het stemmen hun rechterwijsvinger in inkt dopen. Op deze manier kan niemand meer dan één keer stemmen. Beeld Marlena Waldthausen
Een stembureau in Erbil op de dag van het referendum. Alle kiezers moeten na het stemmen hun rechterwijsvinger in inkt dopen. Op deze manier kan niemand meer dan één keer stemmen.Beeld Marlena Waldthausen

Volgens de Koerdische zender Rudaw TV heeft meer dan 90 procent van de kiezers gekozen voor afscheiding van Irak. De kiescommissie maakte maandagavond bekend dat de opkomst 72 procent bedroeg. De definitieve uitslag wordt binnen enkele dagen bekend. Veel inwoners van de regionale hoofdstad Erbil gingen na de stembusgang alvast de straat op om te feesten.

Het omstreden referendum heeft zeer tegen de zin van de centrale regering in Bagdad plaatsgevonden, die het ongrondwettig beschouwt. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft dinsdag gedreigd met een boycot van alle luchtverkeer naar de Koerdische regio als de lokale regering vrijdag niet het beheer over de luchthavens heeft overgedragen aan de federale autoriteiten.

Barzani riep de regering in Bagdad op tot een dialoog over de staatkundige toekomst van het gebied, dat al sinds 1991 een vorm van autonomie geniet. 'Onderhandelingen zijn de juiste manier om de problemen op te lossen, geen dreigementen of de taal van geweld.'

Het is nooit de bedoeling geweest van de Koerdische leiders na het - niet-bindende - referendum ogenblikkelijk de onafhankelijkheid uit te roepen. Zij zien de stemming als een drukmiddel en als uiting van de wil van het Koerdische volk. Wel laten zij er geen misverstand over bestaan dat de onderhandelingen volgens hen maar één uitkomst kunnen hebben: een zelfstandige Koerdische natie.

Al-Abadi herhaalde dinsdag bereid te zijn tot onderhandelingen. 'We zijn niet klaar voor een discussie of een dialoog over de uitkomsten van dit referendum, omdat het ongrondwettelijk is', zei de Iraakse premier in een toespraak.

Buiten Iraaks Koerdistan bestaat weinig begrip voor het Koerdische onafhankelijkheidsstreven. De Verenigde Staten en Europese landen hebben zich uitgesproken tegen het referendum. Turkije en Iran zijn fel tegen. De buurlanden hebben eveneens Koerdische minderheden binnen hun grenzen. Zij zijn bang dat het onafhankelijkheidsstreven besmettelijk werkt.

In Koerdische steden in Iran gingen dinsdag duizenden mensen de straat op om de overwinning van de Iraakse Koerden te vieren. De Iraanse luchtmacht liet straaljagers overvliegen om de betogers te intimideren.

Verder lezen over de strijd van de Koerden?

Massoud Barzani's ego schaadt de Koerdische zaak
Het referendum voor een onafhankelijk Koerdistan is voor Barzani nog de enige weg om zich te handhaven.

Kirkuk wordt door het Koerdische bewind gezien als oorlogsbuit
De Arabische buren gaan even de stad uit als Koerden in Kirkuk stemmen over een eigen staat. Ze vrezen voor geweld. De meeste niet-Koerdische inwoners willen bij Irak blijven. Maar Koerden zien de stad als 'oorlogsbuit'. (+)

Waarom dromen deze Koerden van een eigen Koerdistan? Bekijk onderstaande video.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden