Grote klok voor Vak K

Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft er ruim vier maanden langer over gedaan dan gepland, maar nu is hij toch zover: binnenkort presenteert hij zijn volledige lijst met voorstellen om de werkwijze van de Kamer te verbeteren....

De eerste plannen maakte hij eerder al bekend: de spreektijden voor Kamerleden worden korter, de regels om een spoeddebat aan te vragen worden strenger, de Kamer zal af en toe vergaderen op locatie in het land en de procedurevergaderingen worden openbaar zodat de geur van achterkamertjespolitiek verdwijnt die daar vaak omheen hangt.

Er komen nu nog drie voorstellen bij. Zo zal de Kamer vaker dan voorheen debatteren over plannen en ideeën die in de Kamer zelf leven. Het is niet langer nodig dat het kabinet er eerst een brief of een nota over schrijft. Zo moeten brandende kwesties hoger op de agenda komen.

Ook komt er een 'schandpaal' voor ministers die schriftelijke Kamervragen niet binnen de afgesproken termijn van drie weken beantwoorden. Met zo'n openbare lijst van overtreders hoopt Weisglas het kabinet tot meer spoed te manen.

Het derde voorstel betreft het 'mobiele spreekgestoelte', dat onlangs in de Kamer verscheen bij het wekelijkse vragenuurtje. De vragensteller kan daardoor de minister recht in de ogen kijken. Maar Kamerleden klaagden dat ze vanuit hun bankjes tegen de rug van de vragensteller aankijken. Het gestoelte gaat daarom weer terug naar zijn oude plek, naast de voorzittersstoel. In plaats daarvan moeten de ministers verhuizen: uit hun vertrouwde Vak K naar een nieuwe staander, recht tegenover de vragensteller. Daar komt een grote klok te hangen, zodat iedereen de afgesproken spreektijden beter in de gaten kan houden.

De fractie van de Lijst Pim Fortuyn, die vorig voorjaar de eerste plannen tot verbetering van de werkwijze presenteerde, is niet onder de indruk van Weisglas' initiatief. 'Het is triest', zegt Kamerlid Joost Eerdmans. Als het aan hem ligt, wordt ook het aantal moties en schriftelijke vragen dat een Kamerlid mag indienen aan banden gelegd, levert de Kamer veel recesdagen in (nu soms oplopend tot twintig weken per jaar) en gaat het enorme aantal commissievergaderingen naar beneden. Zijn plannen stuitten echter op onoverkomelijke bezwaren van andere fracties.

Eerdmans: 'De bedoeling was het vuurwerk terug te brengen in de Kamer. In plaats daarvan komt Weisglas met een paar procedurele plannetjes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden