Grote kans op bestuur Utrecht zonder PvdA

Een stadsbestuur zonder de PvdA: dat leek onmogelijk in Utrecht. Maar nu zou het zo maar kunnen gebeuren, voor het eerst sinds zeker zestig jaar. Grote winnaar van de verkiezingen D66 gaat met de tweede grote partij GroenLinks en de kleinere VVD- en SP-fracties proberen een Utrechtse coalitie te smeden.

UTRECHT - Na de verkiezingsnederlaag valt de PvdA in veel gemeenten buiten de boot. PvdA-fractievoorzitter Gilbert Isabella: 'De PvdA had graag willen deelnemen, maar de kiezer heeft gesproken.'


D66 en GroenLinks werkten al samen in het vorige college, toen nog met de PvdA, die bij de laatste verkiezingen vier van de negen zetels verloor. De twee partijen hebben gezamenlijk op één zetel na een meerderheid en moeten, in de woorden van informateur Albertine van Vliet, de 'ruggegraat' vormen van het verbond. D66 wil graag de VVD erbij. GroenLinks had de voorwaarde dat er dan ook nog een linkse partij moest meedoen.


De vier partijen hebben graag een college met 'een breed draagvlak' in een tijd dat er zowel een groot pakket aan zorgtaken als een forse bezuinigingsopdracht op de stad afkomt. Maar er zijn ook grote inhoudelijke verschillen, erkennen ze.


De SP wil bijvoorbeeld dat de gemeente bij voorbaat geld reserveert voor 'bewoners die door het ijs zakken', als zou blijken dat het Rijk de gemeenten te weinig geld heeft gegeven voor de zorg voor de inwoners; de VVD hamert meer op zelfredzaamheid. Maar de SP en de VVD zijn niet op alle punten tegenpolen, benadrukken hun fractievoorzitters vrijdagmiddag in het Utrechtse stadhuis. Ze konden elkaar in de stad bijvoorbeeld vinden in hun gedeelde afkeer van wat zij omschrijven als 'peperdure prestigeprojecten'.


GroenLinks met de VVD is in Utrecht ook niet altijd een gelukkige combinatie gebleken, vooral op de onderwerpen mobiliteit en luchtkwaliteit botsen ze. De VVD is fel tegenstander van de door het vorige linkse college ingevoerde milieuzone en staat aan de kant van de ondernemers bij het pleidooi dat de binnenstad bereikbaar moet blijven voor auto's; GroenLinks is tegen nieuw asfalt.


Maar volgens D66-voorman Klaas Verschuure hoeft het geen dichtgetimmerd collegeakkoord te worden. 'Een aantal onderwerpen zal worden binnengehaald met wisselende meerderheden in de raad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden