Grote interesse voor 'derde universiteit' in Amsterdam

Vanuit binnen- en buitenland hebben bedrijven en instellingen ideeën aangedragen voor een nieuw technologisch kennisinstituut in Amsterdam. Dertien samenwerkingsverbanden reageerden op een competitie die de gemeente begin april uitschreef voor een 'derde universiteit' in de hoofdstad.

Luchtopname van het centrum van Amsterdam tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld ANP
Luchtopname van het centrum van Amsterdam tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld ANP

Een aantal multinationals en internationale topinstellingen, waaronder het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), toonden al interesse in betrokkenheid bij een Amsterdams technologisch instituut. Welke bedrijven daadwerkelijk hebben ingeschreven op het plan, is niet bekend. Een onafhankelijke jury adviseert de gemeente bij haar keuze. Uiterlijk 17 juni wordt bekend welke vijf voorstellen de hoofdstad verder uitgewerkt wil zien.

Wethouder Economische Zaken Carolien Gehrels laat weten aangenaam verrast te zijn door de grote interesse en aansprekende partijen. 'Dit ondersteunt een beweging naar een diverse economie met meer aandacht voor technologie. We zoeken met deze competitie naar mogelijkheden om talent, kennis en bedrijven blijvend aan de stad te binden.'

Amsterdam hoopt met een nieuw topinstituut de economische groei en werkgelegenheid in de stad te stimuleren. De bedoeling is dat (inter)nationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld energie, gezondheid en afval.

In het najaar wil Amsterdam een definitief besluit nemen over het instituut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden