Grote handelsnaties vinden China niet rijp voor WTO

China hoeft voorlopig niet te rekenen op het fel begeerde lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De belangrijkste handelsnaties vinden dat Peking nog steeds niet aan de voorwaarden daarvoor voldoet....

REUTER; AFP

Reuter,AFP

RIPLEY

Het WTO-lidmaatschap van China stond dit weekeinde op de agenda van handelsoverleg tussen de VS, Canada, Japan en de Europese Unie in het Engelse Ripley. Dergelijke bijeenkomsten worden onder de naam Quadrilateral elk half jaar gehouden. De WTO bestaat sinds begin dit jaar. Peking wilde van meet af aan tot de organisatie behoren, maar het vlot niet met de toetredingsonderhandelingen.

De Chinezen moeten hun markt snel openstellen voor buitenlandse produkten en de grondregels van de WTO aanvaarden, zo staat in de verklaring van de Quad-landen.

Peking eist een behandeling binnen de WTO als ontwikkelingsland, die soepeler is. Dat ziet Washington niet zitten, mede omdat de Chinezen zich weinig aantrekken van auteursrechtafspraken. Amerikaanse bedrijven beschuldigen Chinese staatsbedrijven ervan onverdroten door te gaan met het illegaal kopiëren van cd's, video's en software.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden