Grote Hal van het Volk: voor de buitenlanders

Het gebouw waar het partijcongres in China wordt gehouden, is een paleis voor reuzen.

'Het partijcongres is niet voor ons bedoeld, maar om indruk te maken op jullie, buitenlanders', vertrouwde een Chinese journalist me dit weekeinde toe. Als hij gelijk heeft, dan vormt de Grote Hal van het Volk misschien wel de sterkste troefkaart van de regering.

Voor een westerse journalist zijn er nogal wat redenen om helemaal niet onder de indruk te zijn van het Achttiende Partijcongres. De inhoud valt niet te verslaan, omdat alle beraadslagingen achter gesloten deuren zijn.
Dat is frustrerend. Bovendien staat de voornaamste uitkomst al vast, namelijk wie de nieuwe president en premier worden. Dat maakt het niet bepaald spannend.
Maar ik kan niet anders dan onder de indruk zijn wanneer ik op een zonnige ochtend de trappen oploop van de Grote Hal, in gezelschap van het topkader van een partij die, hoe je het ook wendt of keert, aan 1,3 miljard mensen leiding geeft. Dat kader kijkt naar het westers journaille niet om, wat vreemd is als het inderdaad hun bedoeling zou zijn ons te imponeren. Hun desinteresse biedt me de gelegenheid de ontzagwekkende afmetingen te doorvoelen van het 356 meter lange en 206 meter brede gebouw. Alles is hier vooral hoog: reusachtige kroonluchters hangen op een lange rij, omringd door gouden zuilen, in hoofdzakelijk lege ruimten. Meterslange schilderijen waarop berglandschappen en bloemen figureren, vormen de voornaamste decoratie. Verder is het een feest van marmer in allerlei lichte tinten.

Natuurlijk, je kunt het gebouw ook afdoen als een pompeus visitekaartje van een uitgeholde ideologie die alleen nog in de speeches van de leiders serieus wordt genomen. Hun oden aan het 'socialisme met Chinese karakteristieken' of 'de wetenschappelijke benadering van ontwikkeling' doen gedateerd en wereldvreemd aan wanneer je enige kennis hebt van de Chinese werkelijkheid. Dat is allemaal waar.

Toch is het overweldigend om het Grote Auditorium binnen te komen, waar een Centraal Comité van tweehonderd man in lange rijen op het podium zit, met een gele hamer en sikkel, alweer reusachtig, achter hen, terwijl op 50 meter hoogte een rode ster majestueus glimt. Dit is een paleis voor reuzen, waar gewone stervelingen zich alleen maar erg klein kunnen voelen. Dat is ongetwijfeld de bedoeling.

Of dat ook het gevoel is van de jongemannen op deze foto's? Ze vertrekken geen spier, het laat zich raden.

Tekst: Fokke Obbema

afp
epa
afp
epa
epa
ap
afp
afp
afp
ap
afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden