Grote groep asielzoekers is spoorloos

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bijna duizend asielzoekers kwijt. Het betreft asielzoekers die nader gehoord moeten worden, opdat hun asielverzoek verder in behandeling kan worden genomen....

Het is daardoor voor de vreemdelingendienst en de IND niet meer mogelijk deze groep asielzoekers te lokaliseren.

'Op deze manier blijven deze mensen gemiddeld drie tot zes maanden buiten beeld van de IND', zegt IND-hoofddirecteur D. Schoof. In die periode wordt niets met hun asielverzoek gedaan.

Schoof: 'We hadden deze asielzoekers tot nu toe niet echt nodig, omdat onze werkvoorraad nog groot was. Nu is de situatie anders. We hebben ze nodig om onze capaciteit geheel te benutten.'

Volgens Schoof moet het COA deze situatie zo snel mogelijk oplossen. Op 1 april wordt de nieuwe vreemdelingenwet ingevoerd en moeten asielverzoeken binnen een halfjaar worden afgehandeld.

Het COA kan deze asielzoekers echter geen plaats meer bieden in de overvolle onderzoekscentra waar alle onderzoeksfunctionarissen van de IND, de advocaten en de tolken bijelkaar zitten.

Volgens cijfers van het COA, gepubliceerd in de Rapportage Asielketen 2000, zitten niet duizend maar 2600 asielzoekers die in onderzoekscentra horen, elders in opvangcentra. Wellicht dat dus meer mensen onvindbaar zijn voor de IND.

Het COA is in de loop van 2000 in steeds grotere capaciteits problemen gekomen. In totaal zaten er op 1 januari 2001 78.200 asielzoekers in de opvang, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder.

Volgens het COA is de achterblijvende uitstroom de belangrijkste oorzaak van de krapte. Terwijl zich in 2000 evenveel asielzoekers meldden als in 1999, verlieten er tienduizend minder dan geraamd de opvangcentra.

Een van de redenen daarvoor is dat asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, steeds moeilijker aan een woning kunnen worden geholpen.

IND-hoofddirecteur Schoof zei gisteren in de Volkskrant te verwachten dat zijn dienst de achterstanden bij de asielaanvragen zal kunnen wegwerken. In de loop van 2003 moeten de problemen zijn opgelost. Volgens Schoof zou het beter zijn als aanmeldcentra in de toekomst asielverzoeken meteen kunnen honoreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden