Grote geesten

Peter Sloterdijk (1947) is een ware duivelskunstenaar. Hij schrijft niet alleen in hoog tempo het ene na het andere werk, mengt zich veelvuldig in publieke debatten en presenteert met zijn kompaan Rüdiger Safranski een filosofisch discussieprogramma op de Duitse tv, hij weet ook met al die activiteiten zijn publiek telkens opnieuw te verrassen. Hij schuwt de confrontatie niet en laat zich niets gelegen liggen aan politieke correctheid. Maar wat hem vooral uniek maakt, is dat hij als geen andere hedendaagse filosoof beschikt over de gave van het woord.

Hans Driessen

Dit alles bewijst hij eens te meer in Filosofische temperamenten, een verzameling korte portretten - door hem 'vignetten' genoemd - van negentien grote filosofen, van Plato tot Foucault. Sloterdijk pretendeert geen filosofische canon te presenteren - grote filosofen als Hume, Locke, Spinoza ontbreken (maar ook Heidegger en Adorno, zij het om uitgeeftechnische redenen). Zijn keuze berust voornamelijk op de vraag hoeveel lef een filosoof in zijn denken toont, of hij van de gebaande denkwegen durft af te wijken.


De titel 'Filosofische temperamenten' is een verwijzing naar Fichte's dictum: 'Wat voor filosofie je kiest, hangt af van de vraag wat voor mens je bent.' Dat wil overigens niet zeggen dat je kunt volstaan met het bestuderen van het leven van een filosoof, om een weg te vinden in zijn denkwereld - of, zoals Sloterdijk over Giordano Bruno, wie op de brandstapel de mond werd gesnoerd (de ultima ratio van de toenmalige katholieke kerk) opmerkt: het lijkt alsof 'de aanhangers en interpreten meer in zijn as hebben gepookt dan in zijn geschriften gelezen'.


Sloterdijk selecteert filosofen die hem iets te zeggen hebben. Terwijl hij de grote geesten aan ons voorstelt, stelt hij dus ook zichzelf voor, en dat alles in een sprankelende taal.


Hans Driessen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden